Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Навіть якщо середня температура на планеті підніметься лише на 1,5 градуса Цельсія, одна третина всіх льодовиків Азії розтане до 2100 року. Нагадаємо, саме таке обмеження підняття температури встановлене як бажана ціль в рамках світової боротьби зі зміною клімату. Адже метою Паризького договору є посилення глобальної боротьби із загрозою зміни клімату задля стримування підвищення температури на планеті до рівня суттєво меншого ніж на 2 градуси Цельсія, а за можливості й меншого ніж на 1,5 градуси Цельсія в порівнянні із до індустріальними рівнями.

Танення льодовиків в Азії є серйозною проблемою, оскільки мільйони людей частково залежать від талої води із цих льодовиків.

Для дослідження було використано результати 110 різних моделей клімату для чотирьох різних сценаріїв зміни клімату. Отримані висновки засвідчують, що підняття температури всього на 1,5 градуса за Цельсієм призведе до танення приблизно 36 % всього льоду в Азії до кінця століття.

В Азії налічується орієнтовно 5 000 гігатонн льоду, що дозволяє заповнити приблизно 2 мільярди плавальних басейнів олімпійського розміру. Регіон навіть називають «Третім полюсом». 

Наслідки збільшення температури на 1,5 градуса Цельсія будуть дуже помітні для льодовиків Гімалаїв і Тибету. Дослідники прогнозують, що більше половини цих льодовиків розтануть до 2100 року. Особливо загрозливою цю тенденцію робить залежність мільйонів людей із різних країн від талої води льодовиків.

Філіп Краєнбрінк з Університету Утрехта, головний автор дослідження говорить: «На даний момент не схоже, що ми зможемо підтримувати середню температуру на рівні до 1,5 градусів Цельсія. На жаль, здається більш ймовірним, що 49–65 % всього льоду в Азії розтане до 2100 року, що створить серйозну проблему з доступом до води в регіоні».

Дослідницька группа також підкреслила, що висотні райони в Азії прогріваються набагато швидше, ніж у середньому у світі, що робить їх дуже вразливими до зміни клімату.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *