Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Щороку в світі мільйони людей помирають від забруднення повітря, яке шкодить та прямим чином впливає на здоров’я людини. 

Як слідкувати за забрудненням атмосферного повітря в Україні? Які джерела для цього існують і як вони працюють?

Відповіді на ці та інші запитання ви зможете знайти в інформаційній брошурі “Джерела моніторингу забруднення атмосферного повітря в Україні”.

Роботу проведено Забарною Оленою – експерткою проєкту «Прозора та партисипативна система інвентаризації зелених зон в Україні: iTree4UA», магістром екології Université Paris-Saclay (Франція) за фінансової підтримки US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США).

Дану інформаційну брошуру представлено в рамках проекту «i-Tree4UA» з метою висвітлення інформації щодо відкритих ресурсів моніторингу забруднення атмосферного повітря в Україні для пересічних громадян. Вона не є навчальним матеріалом та не має на меті популяризацію чи критику наведених в ній платформ моніторингу забруднення повітря. Нашим завданням було продемонструвати ресурси, на яких можна знайти дані по ключових показниках забруднення повітря (PM10, PM2.5, SO2, O3, CO, NO2) в Україні задля їх подальшого внесення у платформу «i-Tree Eco» та удосконалення якості кінцевих звітів. Інформація, подана у звіті, отримана з відкритого доступу на офіційних сайтах платформ моніторингу забруднення якості повітря в Україні. ГО “Український екологічний клуб «Зелена Хвиля» не несе відповідальності за правдивість та точність даних, наданих на офіційних сайтах платформ моніторингу забруднення якості повітря.

В інформаційній брошурі наведено 5 основних критеріїв, за якими можна отримати інформацію про ресурс забруднення атмосферного повітря.

До них належать:

  • дата початку ведення моніторингу,
  • показники, що оцінюються,
  • періодичність збору даних,
  • кількість постів
  • доступність даних.

Окремо зазначається посилання на платформу. Такий вибір критеріїв було продиктовано мінімальною потребою у додаткових показниках, необхідних для інвентаризації дерев, та вимогами платформи «i-Tree Eco». Зведена таблиця, що представлена в кінці документу, не носить порівняльного характеру та створена задля спрощення пошуку доступних джерел моніторингу кінцевими бенефіціарами.

У звіті представлено шість джерел даних із моніторингу забруднення атмосферного повітря в Україні, які є безкоштовними та відкритими для користування:

  1. Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського (Київ)
  2. SaveEcoBot
  3. CityScale
  4. Eco City
  5. ЛУН Місто Air
  6. Ecoinfo

Всі джерела даних із моніторингу забруднення атмосферного повітря проаналізовано за кількома критеріями: дата заснування; кількість постів; показники, що вимірюються; доступність даних.

Запрошуємо до прочитання та користування!

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки US Forestry Service International Programs у партнерстві з Davey Tree Expert Company (розробники продуктів i-Tree у США)є

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *