Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

У зв’язку з аномально теплими погодними умовами зими 2017-2018 рр. у природному заповіднику «Дніпровсько-Орільський» 4-5 січня зацвіла ліщина звичайна (Corylus avellana).

Ліщина звичайна до та під час цвітіння
Ліщина звичайна до та під час цвітіння

Ліщина, або лісовий горіх, – кущ з родини Березових. Ліщина є однодомною рослиною, тобто на одній рослині формуються чоловічі та жіночі квітки. Жіночі квітки непомітні та знаходяться у пазухах бруньок. А чоловічі квітки зібрані у сережкові суцвіття.

Суцвіття формуються восени та зимують захищені щільними лусочками. Зазвичай ліщина зацвітає у березні-квітні, коли встановлюється сприятливий температурний режим.

Але цього року ліщина здивувала науковців природного заповідника «Дніпровсько-Орільський» цвітінням серед зими. Аномальне цвітіння шкодить рослинам, тому що є дуже енерговитратним та виснажливим процесом, який потребує використання значних ресурсів рослини – запасних поживних речовин та води. Та, нажаль, квітки та запилені зав’язі не переживуть вже наступних заморозків.

Тож цього року білочки залишаться без горішків.

Науковий співробітник
природного заповідника «Дніпровсько-Орільський»,
ботанік Ганжа Д.С.

Читайте також про наслідки зміни клімату в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *