Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Навесні 2017 року в Києві відбувся XIV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. А у жовтні-грудні фільми фестивалю вирушають у мандрівку регіонами України. 

Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я» та ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв».

4 градуси. Фото: docudays.org.ua

Тема й центральна кінопрограма фестивалю цього року — Чотири Градуси.

Організатори наголошують: «Усього» +4С — і рівень світового океану підвищиться майже на 9 метрів, і будуть затоплені території, на яких мешкає понад 600 млн людей. Під шаром води опиняться вулиці Лондона, Бомбея, Нью-Йорка, Ріо-де-Жанейро, Шанхая та Сіднея. Усього +4 градуси С — і під водою зникне весь Південь України. Усього +4 градуси С — і ми попрощаємося з 1/6 видів живих істот на планеті.»

За задумкою фестивалю варто нагадати про наслідки підвищення середньої температури Землі. Тим паче, за даними Організації Об’єднаних Націй такий прогноз стає реальним через те, що країни не докладають достатньо зусиль для скорочення викидів.

Організатори фестивалю звертають увагу, що людство має можливість виправити ситуацію, що склалась. Рішення вже озвучене в книзі «Змінюється все. Капіталізм проти клімату» еко-активістки Наомі Кляйн. А саме: «… ми можемо використати кризу для стрибка вперед.… Проблема зміни клімату може стати базою для формування потужного масового руху, який матиме чітку позицію щодо того, як захистити людство від несправедливої економічної системи та екологічної загрози».

Тобто для зміни ситуації потрібен дійсно масштабний суспільний запит. Запит, який би підтримала більшість, а не лише науковці, зелена індустрія та активісти. Щось на зразок підтримки соціального забезпечення для людей похилого віку або боротьби з апартеїдом. Запит глобального масштабу.

Покази Docudays UA — можливість дивитися, говорити, учитися, змінюватися й рятувати.

На постері фестивалю зображено опудало гепарда з Науково-природничого музею. Символ має очі й добре прочитується здалеку. Але його тіло пронизане пластиковими пакетами і одноразовим посудом.

Поряд із зображенням гепарда є напис «Прощавай, людино!». За словами організаторів, ідею навіяли слова активіста Романа Зінченка про те, що довкілля однаково себе відновить, але чи не позбавиться воно водночас людини — велике питання.

Протягом жовтя-грудня в рамках XIV Мандрівного фестивалю фільми показують у регіонах України.

Кілька місяців українці дивилися кіно та брали участь у дискусіях, присвячених проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Фільми розповідають про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами — бізнес, сповнений жорстокості та корупції; про ліси Фінляндії та людей, які живуть у єднанні з дикою природою.

Одна з останніх областей, куди направляється Мандрівний фестиваль — Херсонська. Зокрема. 17 грудня о 14:00 буде можливість переглянути фільм «Природа мого серця» (режисер Яаакко Рууска). Показ відбудеться в обласній бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Зі списком фільмів та запланованими показами можна ознайомитися на сайті фестивалю.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *