Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Внаслідок спалювання викопного палива рівень СО2 досяг безпрецедентних 400 чнм“, зазначили в останньому прес-релізі  кліматичні експерти з НЕЦУ та 350.org.

Зміна кліматуВперше за історію людства рівень парникових газів в атмосфері перетнув межу 400 часток на мільйон. Такий рекордний показник зафіксували 10 травня 2013 на головній кліматичній станції планети, що розташована неподалік гавайського вулкана Мауна-Лоа. Підвищення концентрації парникових газів є основною причиною змін клімату, а безпечним їх рівнем вважається 350 чнм. Щоб відвернути найгірші наслідки кліматичної кризи, необхідно негайно зменшувати використання викопного палива і скорочувати викиди СО2.

 “400 часток на мільйон – дуже символічний і тривожний показник, – каже Юлія Маклюк, координатор 350.org в країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. – Він означає, що ми як цивілізація внесли надвичайно великі зміни у кліматичну систему планети у дуже короткі строки. Хочеться вірити, що ми достатньо сильні і для того, щоб вчасно змінити курс і знайти вихід із кризової ситуації, яку самі створили. 400 чнм нагадує, що час для роздумів спливає дуже швидко. Тому люди з усього світу об’єднуються і шукають шляхи до більш збалансованого суспільства, незалежного від нафти, вугілля і газу”.

Вчені стверджують, що це найвищий рівень CO2 за останні 800 000 років, а може навіть за останні 1-2 мільйон років. В ті історичні періоди середня температура на Землі була на 2-3 градуси Цельсія вище, ніж сьогодні, а рівень океану – вище на близько 10 метрів. Величезні території були непридатні для існування сьогоднішніх цивілізацій.

В минулому експерти часто говорили про рівень парникових газів у 400 чнм як про переломний момент. Наступні 5-7 років будуть вирішальними для планети: якщо усі країни візьмуть на себе необхідні зобов’язання зі скорочення викидів, то катастрофічні наслідки можна буде попередити. Натомість подальше збільшення кількості парникових газів призведе до процесів, що посилять глобальні зміни клімату в рази. Наприклад, танення вічної мерзлоти вивільнить величезні накопичення метану, який є дуже сильним парниковим газом. В такій ситуації почнуться катастрофічні незворотні зміни.

“Наукові прогнози наслідків змін клімату дуже лякаючі. Проте є і приводи для оптимізму. Низка досліджень говорять, що на сьогодні у людства є усі необхідні технології для скорочення викидів парникових газів. За оцінками вчених, до 2050 року група розвинених країн має скоротити викиди на 80-95%, а країни, що розвиваються, – на 50% від рівнів 1990 року. Для цього потрібно витрачати лише 1% світового ВВП. Єдина проблема на цьому шляху – політична воля лідерів низки країн, включаючи також Україну”, — говорить Марія Сторчило, координатор програми зі змін клімату Національного екологічного центру України.

Скорочення викидів має відбуватись внаслідок зменшення споживання викопного палива та поступового переходу до енергозбереження і відновлюваної енергетики. Природні екосистеми, такі як океан та ліси, здатні поглинати СО2 з атмосфери, тому їх охорона також є приорітетом.

“Кожна людина може зробити свій внесок у розв’язання проблеми змін клімату, – каже Юлія Маклюк. – Ми повинні зменшувати викиди СО2 в побуті та заохочувати уряд і бізнес робити те саме на рівні країни”.

 Більше інформації про рекордні 400 чнм можна знайти на блозі http://400.350.org або в Твітері за хеш-тегом #400ppm.

 

Контактна інформація:

Марія Сторчило, Національний екологічний центр України (НЕЦУ),  http://www.climategroup.org.ua

Телефон: +38 044 3623218 Email: storchilo@necu.org.ua

Юлія Маклюк, 350.org

Телефон: +38 097 144 03 12 Email: yuliya@350.org

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *