Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

На планеті стає дедалі спекотніше
На планеті стає дедалі спекотніше. Цифри вказують на відхилення температури поверхні планети від середньої протягом 20 століття. Дані NOAA

За інформацією Національної океанічної та атмосферної адміністрації США (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA), 2010 рік долучився до 2005 як найспекотніший за вимірами середньої температури поверхні планети, починаючи з 1880 року. 2010 рік став 34 роком підряд, коли температура поверхні планети була вищою, ніж середнє значення за 20 століття. 10 найспекотніших років спостерігалися після 1997 року. У 2010 році температура поверхні планети була на 0,62 градуси Цельсія вищою, ніж середня протягом 20 століття; температура суші – на 0,96 градуси Цельсія вищою, ніж середня протягом 20 століття, а температура поверхні океанів – на 0,49 градуси Цельсія вищою, ніж середня протягом 20 століття.

Національна аерокосмічна адміністрація США підтверджує дані висновки. “Якщо темпи потепління зберігатимуться на такому ж рівні, як це очікується, і викиди парникових газів продовжуватимуть зростати, то рекорд 2010 року довго не протримається”, – зауважує Джеймс Хансен (James Hansen), директор інституту космічних досліджень Національної аерокосмічної адміністрації (NASA Goddard Institute for Space Studies).

Аналіз фахівців NASA базується на даних більш, ніж 1000, метеорологічних станцій у всьому світі, супутникових даних про температуру поверхні океану та вимірюваннях дослідницьких станцій в Антарктиці.

Метеоролог Джеф Мастерс з Weather Underground відзначає, що в 2010 році 19 країн включно з Україною зафіксували найвищі температури за всю історію метеорологічних спостережень. В Україні найвища температура – 42 градуси Цельсія (107,6 градусів за Фаренгейтом) – була зафіксована 12 серпня в Луганську. Попередній рекорд був зафіксований також в Луганську – 1 серпня 2010 року температура піднялася до 41,3 градусів Цельсія. Така ж температура спостерігалася 20 та 21 липня 2007 року у Вознесенську.

2010 рік був найспекотнішим в Україні і в багатьох інших країнах світу
2010 рік був найспекотнішим в Україні і в багатьох інших країнах світу

Читайте також про інші наслідки зміни клімату для України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *