Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Про спеціальний статус країн з перехідною економікою заявив голова української делегації Вадим Сидяченко на засіданні робочої групи з довгострокових заходів співробітництва, що відбулося 30 листопада в рамках 16-ї Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та 6-ї зустрічі Сторін Кіотського протоколу до неї (СОР16/МОР6). Як повідомляє прес-служба НАЕІ, засідання робочої групи було присвячене спеціальному статусу країн з перехідною економікою і організовано Спеціальною робочою групою з довгострокового співробітництва за ініціативи делегацій України, Російської Федерації та Білорусі.

У своєму виступі глава української делегації відзначив, що статус країн з перехідною економікою відповідає параграфам 5 і 6 Статті 4 Конвенції та відповідним рішенням Конференції Сторін.

На засіданні було відзначено особливу роль країн з перехідною економікою у зниженні викидів парникових газів країнами Додатку І, так само як і їхній внесок у пом’якшення наслідків зміни клімату в глобальному контексті.

Активна позиція України, Білорусі та Росії сприяла розгляду питання визначення статусу країн з перехідною економікою на спеціальних засіданнях у Бонні (серпень 2010 року) та Тяньцзіні (жовтень 2010 року). За результатами роботи було підготовлено проєкт спеціального рішення Конференції Сторін із цього питання, про який було оголошено на заключному засіданні у Тяньцзіні.

Цим рішенням має бути закріплений за країнами з перехідною економікою їхній статус, який забезпечує гнучкість у питаннях фінансування, передачі технологій та нарощування потенціалу в рамках нової програми співробітництва. У дискусії з цього питання активну участь взяли делегації країн, що розвиваються, зокрема, Куби і Китаю, а також США, Нової Зеландії тощо.

Представники делегації ЄС та Швейцарії запропонували глибше вивчити це питання, обговорити і внести відповідні положення до переговорного тексту, замість прийняття окремого документу. З урахуванням обговорення Робоча група вирішила винести проєкт відповідної заяви на затвердження Конференції сторін.

Загалом на СОР16/МОР6 30 листопада тривав переговорний процес за активної участі членів української делегації. Зокрема, відбулося по 2 засідання кожного з допоміжних органів Конвенції (SBI та SBSTA).

За порядком денним Допоміжного органу з питань впровадження (SBI) було розглянуто питання фінансових механізмів Конвенції, надання країнами національних повідомлень та даних інвентаризації парникових газів, інституційної розбудови, звітування адміністратора міжнародного журналу транзакцій, розроблення та передачі технологій.

На засіданні Допоміжного органу з наукових та технічних рекомендацій (SBSTA) було розглянуто питання досліджень і систематичних спостережень, виконання програми адаптації до кліматичних змін, методологічні питання, наукові,технічні та соціально-економічні аспекти пом`якшення наслідків від зміни клімату.

Раніше, напередодні відкриття роботи органів Конференції сторін, відбулося засідання Парасолькової групи за участі президента СОР16, міністра закордонних справ Мексики Патрісії Еспіноси. У своєму виступі вона висловила упевненість щодо успіху роботи задля виконання основних вимог і досягнення цілей Конвенції.

Високо оцінюючи внесок Парасолькової групи у переговорний процес пані Еспіноса закликала до компромісу в рамках продовження Кіотського протоколу на другий період зобов`язань. При цьому вона наголосила на необхідності зосередитися на тексті, який буде представлено на сегменті високого рівня. У разі відсутності пропозицій від робочих груп керівництвом СОР16 будуть запропоновані свої варіанти текстів для прийняття рішення.

Звертаючись до Президента СОР16 представник японської делегації заявив про офіційне рішення Японії не підтримувати продовження Кіотського протоколу на другий період, наголошучи на необхідності ухвалення нового документу, в якому зобов’язання на себе візьмуть усі країни, що є емітерами парникових газів. На його переконання ринкові механізми Кіотського протоколу працюватимуть і без другого періоду зобов`язань, оскільки базуються на двосторонніх угодах. Представник делегації США у своєму виступі зазначив, що крім японської позиції є багато інших тем для обговорення та опрацювання.

Пані Патрісія Еспіноза закликала усі сторони до продовження переговорного процесу, підтримання об`єктивності та визначеності щодо майбутніх кліматичних змін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *