Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
Мета уряду – збільшити частку відновлювальних джерел у паливному балансі | Зелена Хвиля
Categories: Погляди

Мета уряду – збільшити частку відновлювальних джерел у паливному балансі

Інтерв`ю Голови НАЕР Миколи Пашкевича газеті “Урядовий курєр”.

Микола Пашкевич. Голова НАЕР

Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів розробило “Державну цільову економічну програму енергоефективності на 2010-2015 роки”. Про те, яку мету вона переслідує, що очікуємо від її реалізації, що вже зроблено на виконання програми та з якими проблемами зіткнулося агентство, – розмова оглядача “УК” з головою НАЕР Миколою Пашкевичем.

– Передусім, Миколо Олександровичу, що передбачено цим документом на найближчі роки?

– Серед головних завдань – створення умов для наближення енергомісткості валового внутрішнього продукту України до рівня розвинутих країн і стандартів ЄС, а також підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів і посилення конкурентоспроможності національної економіки. Маємо скоротити рівень енергомісткості ВВП упродовж дії програми на 20% порівняно з 2008 р. – щорічно на 3,3%. Передбачається оптимізація структури енергетичного балансу країни завдяки скороченню в ньому частки імпортованих викопних органічних видів енергоресурсів та заміщення їх іншими видами, зокрема вторинними та отриманими з альтернативних джерел енергії. Чого очікуємо від реалізації програми? Назву лише дві красномовні цифри. Це зменшення на 15-20% шкідливих викидів у навколишнє природне середовище та на 50% втрат теплової енергії в житлових будинках і будівлях бюджетних установ за рахунок проведення їх санації.

– На яких джерелах відновлюваної енергії буде зроблено акцент?

– Інвесторів нині цікавлять вітроенергетика, а також сонячна енергетика, адже за останні кілька років собівартість виробництва електроенергії на сонячних станціях зменшилася втричі. В деяких країнах ціна виробництва електроенергії з сонячного випромінювання з урахуванням первинних витрат наближається до ціни енергії, видобутої з традиційних джерел. У розвиток обладнання для видобутку енергії з відновлювальних джерел сьогодні спрямовуються великі кошти. Наприклад, цього року США виділили майже 2 млрд на розвиток сонячної енергетики з федерального бюджету. Щодо України, то нинішнього року передбачено спрямувати 250 млн грн на реконструкцію електромереж для прийому енергії з малих джерел, а, отже, до надходжень інвестицій у сонячну та вітрову енергетику в тих місцях, де є найбільший потенціал.

– Які напрями енергоефективності найбільше потребують фінансування?

– Це, насамперед, використання відновлюваних джерел енергії для вироблення електроенергії. У зв’язку з прийняттям закону, що стосується “зеленого тарифу“, очікуємо найбільше інвестицій саме в цю галузь. Ми вивчили можливості нашої енергосистеми, порадилися зі спеціалістами Мінпаливенерго, Укренерго і дійшли висновку, що можемо бути не готові до прийняття інвестицій у галузь. Чому? Тому що нашу енергосистему будували з розрахунку на потужні одиничні джерела енергії – великі електростанції. Ця система була зав’язана на великих споживачах і не розрахована приймати електроенергію від малих джерел, якими є електростанції, що працюють на відновлюваних джерелах. Тому ми прийняли рішення сконцентрувати свою роботу в тих місцях, де працюють інвестори.

– Часто складається така ситуація, що перепоною для будівництва об’єктів відновлюваної енергетики стають питання землекористування. Наскільки проблема суттєва?

– Не думаю, що хтось з реальних інвесторів міг отримати відмову.

– Йдеться не про відмову. Сама процедура землевідведення наразі досить складна…

– Звичайно, недоліки є, але вони будуть швидко усунуті. В липні Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким інвестування в енергетику дає змогу знизити ставки оренди землі на 70 %. Це один із шляхів надання преференцій інвесторам, щоб послабити гостроту проблем, пов’язаних із земельними питаннями.

– Нині відновлювальні джерела енергії складають менше 1% у загальному енергобалансі країни. Згідно з Державною цільовою економічною програмою з енергоефективності, у 2015 році планується довести цей показник до 5%. Наскільки реальні такі плани?

– Разом з роботою над програмою енергоефективності ми досліджували нашу енергетичну стратегію до 2030 р. і дійшли висновку, що в ній приділено надто мало уваги відновлюваним джерелам енергії. Згідно з нею передбачалося отримувати з відновлюваних джерел лише 2% електроенергії, тоді як вимоги Євросоюзу становлять від 20 до 50%. Вітчизняний потенціал відновлюваних джерел енергії, визначений природними умовами, вдвічі перевищує нашу потребу в електроенергії. До того ж, світові тенденції розвитку технологій дають змогу говорити про те, що до 2030 р. витрати на виробництво енергії з відновлюваних джерел будуть значно нижчими, ніж на виробництво з традиційних енергоносіїв. Тобто, якщо ми тепер вкладемо гроші, аби зробити преференції для інвесторів, то до 2030 р. отримаємо дешеві джерела енергії.

– Але першочергове завдання державної політики у сфері енергетики – знизити енергоємність ВВП?

– Якщо узагальнити, то наше головне завдання – розвиток енергоефективності. Ми розділили його на два рівні. Перший – це макрорівень, тобто те, що можна зробити на рівні держави. Другий – це те, що можна зробити на рівні промисловості, підприємств, ЖКГ, побутового сектору. Якщо хочемо розвивати відновлювані джерела енергії, то це передусім завдання держави щодо перебудови енергосистеми і переведення її у стан здатності приймати енергію з відновлюваних джерел.

– Чому слід негайно перебудовувати вітчизняну енергосистему?

– Потрібна спеціальна структура енергомережі та генеруючих потужностей. Нині наші генеруючі потужності мають здатність “згладжувати” піки енергоспоживання для того, щоб воно було збалансованим. Електроенергія – це єдиний товар, який має вироблятися в обсязі, в якому він споживається на даний момент. Якщо ми в існуючу мережу включимо, наприклад, 10% енергії відновлюваних джерел, що працюють нестабільно (тобто залежно від наявності вітру та сонця), то не зможемо збалансувати систему. Потрібні певні заходи, аби мати таку можливість, щоб інвестори були впевнені: їхня електроенергія не пропаде і буде куплена. Образно кажучи, у теперішній ситуації є товар, а магазин ще не готовий. Якщо на державному рівні не розв’яжемо проблему, то не скоротимо споживання традиційних енергоресурсів і не виконаємо завдання щодо підвищення енергоефективності.

– Нерідко доводиться чути, що наша нормативно-правова база не відповідає європейським нормам. Чи це так?

– Ми співпрацюємо з багатьма зарубіжними установами в сфері енергоефективності й жодного разу мені не доводилося чути таких зауважень. Вони зазвичай необгрунтовано лунають від тих, хто не в змозі здійснити той чи інший проєкт. Хто працює наполегливо, так не каже. Інвестує, будує, отримує прибутки… Ми достатньо відкриті й готові забезпечити надійне підгрунтя для інвестицій.

Незабаром виходимо на підписання угоди з ЄС у частині допомоги з питань енергозбереження в Україні – цього року в бюджеті закладені кошти на допомогу від Євросоюзу в розмірі 310 млн грн, які вже включені до Програми енергоефективності. Ті цілі та завдання, які поставлені нами та перебувають на стадії вирішення, повністю підтримуються Євросоюзом. Це свідчить, що наша програма з енергоефективності – актуальний та своєчасний документ.

– Головна проблема енергоефективності за минулі роки -відсутність фінансування. Цього року держава виділила на енергозбереження рекордну кількість коштів. Якою мірою це дасть змогу впоратися з покладеними на НАЕР завданнями?

– У 2010 р. на енергоефективність виділено 910 млн грн. Півмільярда гривень – то гроші спецфонду, 100 млн – виручені від продажу квот на викиди парникових газів і 310 млн грн, як я вже говорив, гроші допомоги ЄС. Але бюджет не може розв’язати всі проблеми та завдання тільки за рахунок державних коштів, тому намагаємося подати сигнал інвесторам: сьогодні можна і потрібно інвестувати в енергоефективність. Наша програма та кошти держбюджету і є таким прямим сигналом для інвесторів. Коли вони бачать, що держава витрачається на енергоефективність, то розуміють, що в них з державою однакові цілі та завдання, і це знижує ризики вкладання коштів. За весь термін дії програми ми розраховуємо залучити 285 млрд грн інвестицій.

Микола ПУГОВИЦЯ

Передруковано із офіційного сайту НАЕР.

Зелена Хвиля

Екологічні новини від Зеленої Хвилі

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #2

В процесі оновлення

13.03.2024