Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Громадська організація «Український екологічний клуб «Зелена хвиля» підготувала та подала до Київської обласної військової адміністрації «Клопотання про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Заплава річки Ірпінь».

Клопотання має наукове обґрунтування до підготовки якого ми  залучили  фахівців з утворення природно-заповідних фондів та гідробіологів, провели безліч консультації з кліматологами, біологами, юристами та колегами з інших громадських організацій екологічного спрямування.

Оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Заплава річки Ірпінь» дозволить:

зберегти цінний заплавний ландшафт, збільшити його рекреаційний потенціал і не допустити погіршення екологічного стану;

зберегти заплаву, як оселище навколоводних тварин та рослин і місце зупинки перелітних птахів;

зберегти торфовища заплави, які відіграють значну роль в оптимізації водного режиму та пом’якшують мікроклімат, що в свою чергу призведе до поліпшення екологічного стану в навколишніх населених пунктах, в першу чергу в місті Ірпінь;

створити умови для підтримки загального екологічного балансу в регіоні та запобіганню негативного впливу на природні комплекси заплави, що належать до водно-болотних угідь.

Оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Заплава річки Ірпінь» буде кроком у реалізації вимог низки міжнародних природоохоронних конвенцій та угод, ратифікованих Україною: Європейської ландшафтної конвенції, Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції), Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів.

Крім того, оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Заплава річки Ірпінь» викликано необхідністю виконання міжнародних зобов’язань України щодо збереження території «Irpin river vally UA0000342», яка включена до Смарагдової мережі Європи та частиною якої є територія запропонована для заповідання.

Завдяки збереженню заплавних територій річки Ірпінь, вони можуть бути інтегровані у «зелену» економіку передмістя Києва, що дозволить Україні швидше досягти зобов’язань щодо вуглецевої нейтральності та реалізувати цілі кліматичної політики.

22 грудня 2023 року у Ірпені відбулась презентація Клопотання та посібника «Методичні рекомендації щодо оголошення заказників, пам’яток природи та заповідних урочищ для удосконалення формування екологічної мережі України».

Захід відбувся в межах проєкту «Збереження заплави річки Ірпінь, як важливий елемент відновлення Ірпеня за зеленими принципами».

Проєкт втілюється громадською організацією “Український екологічний клуб “Зелена хвиля” у співпраці з “Центром екологічних ініціатив “Екодія” за фінансової підтримки Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини в рамках проєкту Міжнародної Кліматичної Ініціативи (ІКІ) “Посилення громадянського суспільства в реалізації національної кліматичної політики”

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *