Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Вчені звертають увагу на вплив пластикового сміття в океані на акул, китів та мантів (гігантських скатів).

Дослідження доводять, що морські ссавці можуть проковтнути сотні шматків мікропластику на добу. Невеликі пластикові деталі довжиною менше п’яти міліметрів можуть бути шкідливими для океану та та його мешканців.

«Велетенський морський диявол» серед пластику Фото: ELITZA GERMANOV/MARINE MEGAFAUNA FOUNDATION

За даними досліджень, пріоритетами для моніторингу є Мексиканська затока, Середземне море, Бенгальська затока та Кораловий трикутник (тропічні морські води Індонезії та Малайзії).

Дослідники наголошують, що всі ризики потрапляння мікропластику в організм ще недостатньо вивчені. «Можливі ризики включають зменшення поглинання поживних речовин та пошкодження травної системи», — розповіла Еліза Гермаков з Університету Мердока, Австралія. – «Крім того, токсини можуть вплинути на багато біологічних процесів (ріст, розмноження)».

Морські ссавці, які фільтрують воду в процесі споживання їжі, повинні бути пріоритетними для подальшого дослідження ризиків від мікропластику. Ці тварини ковтають сотні кубічних метрів води на день, разом із якою до їх організму потрапляє мікропластик, який дуже нагадує поживний планктон.

«Наші дослідження щодо китових акул у Каліфорнійській затоці та китів у Середземному морі підтвердили вплив токсичних хімікатів мікропластику», — заявила професор Марія Фоссі із Сієнського університету в Італії. — «Вплив токсинів становить серйозну загрозу для здоров’я цих тварин, оскільки може змінити гормони, які регулюють ріст і розвиток організму, метаболізм та репродуктивні функції».

За оцінками, в організм китових акул у Каліфорнійській затоці потрапляє до 200 окремих частинок пластику на добу. За той же час кити в Середземному морі, як вважається, ковтають до 2000 мікропластичних частинок. У туші кита у Франції раніше було виявлено 800 кг пластику. В Австралії туша кита містила шість квадратних метрів плівки, а також 30 мішків пластику.

Раніше повідомлялося, що вчені вже знайшли докази шкоди, яку завдає пластик морським птахам у віддалених водах Антарктиди. Особливо вразливими вважаються мандрівні альбатроси — птахи, які мають найбільший розмах крил (до 325 см). Альбатроси живляться та годують пташенят рибою, молюсками й ракоподібними, але часто можуть сплутати кальмари та рибу із пластиковими відходами.

Пластикові волокна також були виявлені у водопровідній воді. Зразки з понад десяти країн були проаналізовані вченими з Orb Media. За результатами дослідження у 83 % зразків були виявлені мікроволокна пластику.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *