Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Індекс соціального прогресу – це показник розвитку країн, який не враховує економічні індикатори, а натомість фокусується на екологічних та соціальних аспектах розвитку. Таким чином, розробники індексу намагаються оцінити соціальний розвиток країн світу безвідносно до зміни їх валового внутрішнього продукту.

Індекс був розроблений громадською організацією Social Progress Imperative, яка об’єднує науковців, бізнес організації та громадських діячів.

Тестова версія світового рейтингу за індексом соціального прогресу була оприлюднена у 2013 році. У квітні 2015 році опубліковано результати оновленого рейтингу, за яким Україна посіла 62 місце серед 133 країн світу.

Лідерами рейтингу є Норвегія, Швеція, Швейцарія, Ісландія та Нова Зеландія.

Індекс соціального прогресу
Індекс соціального прогресу

Індекс соціального прогресу враховує 12 компонентів та 52 окремих індикатори. Для прикладу, при розрахунку індексу враховують такі компоненти: харчування та медицина, забезпечення водою та житлом, персональна безпека, доступ до знань та інформації, дотримання прав людини та стан розвитку екосистем.

Серед індикаторів, які пов’язані зі станом довкілля, враховують показник смертності від хвороб, викликаних забрудненням повітря, обсяги викидів парникових газів, частку обсягів споживання води від наявних водних ресурсів та стан біорізноманіття.

Дуже прикро, але за екологічними складовими Україна посідає значно нижчі місця, ніж за загальним рейтингом:

  • за рейтингом хвороб, пов’язаних із забрудненням повітря – 132 місце (115,9 смертей на 100 000 мешканців);
  • за рівнем викидів парникових газів – 113 місце;
  • за рівнем споживання водних ресурсів – 78 місце;
  • за рівнем захисту біорізноманіття – 94 місце.

Найкращі показники Україна має за індикаторами харчування та базового медичного забезпечення, доступу до базових знань та якісної освіти.

Майкл Портер (Michael Porter), професор Гарвардської бізнес-школи (Harvard Business School) та голова наглядової ради Social Progress Imperative, порівнюючи значення індексу соціального прогресу із показниками економічного розвитку країн, приходить до важливого висновку:

“ВВП не є єдиним визначальним чинником соціального прогресу… Серед різних країн, і багатих, і бідних, ми бачимо приклади країн, такі як Сенегал чи Нова Зеландія, які є більш успішними у трансформації свого економічного зростання у соціальний розвиток, ніж інші країни, наприклад, США чи Нігерія”.

Валовий внутрішній продукт є добрим індикатором розвитку економіки країни, однак часто позиціонується як індикатор успішності країни в цілому. Такий підхід не враховує ані негативних наслідків економічного зростання, ані інших важливих екологічних та соціальних факторів людського благополуччя.

Дивіться також виступ Michael Green на конференції TED про індекс соціального прогресу:

Порівняння показників України із сусідніми державами:

Читайте також про “зелений” ВВП України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *