Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Hofmuhl_1В попередній статі використання енергії сонця був розглянутий досвід молокозаводів Греції.

В цій статті буде розглянуто досвід використання енергії сонця на пивзаводах. Варто зазначити, що для пивзаводів використання енергії сонця актуально і має сенс ще й з тієї точки зору, що пік виробництва і споживання пива співпадає з сонячною активністю. Тобто носить сезонний характер і в основному припадає на жаркий літній період, коли сонця вдосталь.

Використання енергії сонця є актуальними як для великих виробників з метою зменшення собівартості продукції, так і для маленьких виробників, для яких це може бути питання виживання і конкурентоздатності на ринку.

Пивзаводи в Німеччині.

Два німецьких пивзаводи середнього розміру (виробництво пива на рівні Бердичівського пивзаводу): Hofmühl (Баварія) і  Hütt (Гессен) починаючи з 2007 року почали впроваджувати амбіційні плани щодо досягнення енергоефективності виробництва.

Hofmuhl_3

Hofmühl (Баварія)

Продукція: пиво, 500 гекалітрів на добу

Кількість робітників: 60 чоловік

Споживання гарячої води: для промивання, розтирання і сепарації, а також частково для

обігріву

Рік впровадження: 2007 – І фаза, 2009 – ІІ фаза

Обладнання: сонячні колектори площею 835 м2, баки-накопичувачі гарячої води 55 м3

Існуюче обладнання: 3 мазутних парових котла (2×1.2Mкал+1×4.8Mкал)

 Hofmhl_2

Hütt (Гессен)

Рік впровадження:  2010

Обладнання: сонячні колектори площею 155 м2, баки-накопичувачі гарячої води 10 м3

 

Пивзаводи в США

Цікавим є досвід маленьких пивоварень, які використання сонячної енергії та інші зелені інсталяції також використовують для маркетингу і PR з метою підвищення лояльності існуючих споживачів, залучення нових.

Sierra Nevada Brewing Co (Каліфорнія) – встановили 10 тис.сонячних (електрогенеруючих) батарей та 250 Квт. когенераційну установку, яка працює на водневих елементах. Таким чином виробляється до половини необхідної електроенергії (в пік виробництва).

halesalesthinkglobally

Lucky Labrador’s Brewery (Орегон) – виробляють сонячний ель (Solar Flare Ale), для виробництва якого використовують гарячу воду із сонячних колекторів.

Barrington Brewery (Массачусетс) – називає своє пиво – “пиво заряджене сонцем” (solar powered beer) або «пиво зварене сонцем» (solar-power-brewered beer). В 2007 році були встановленні сонячні колектор


Hale’s Ales
 Brewery (Сієтл)
– встановили в не найсонячному місті США систему сонячних колекторів на 480 трубок, що забезпечує щоденно 11355-15140 літрів (3000-4000 галонів) гарячої води.и, які щоденно нагрівають 3785 літрів (1000 галонів) води для виробництва пива.

На сьогоднішній день в США більше 20 маленьких пивоварень використовують енергію сонця для пивоваріння. Варто зазначити, що використання енергії сонця при виробництві пива на маленьких пивоварень набуває все ширшого використання і зараз активно впроваджується в Європі (Австрія, Ірландія, Великобританія, Чехія) та в інших країнах (Австралія тощо), в яких сильні традиції споживання цього напою.

Джерело: bine.info

Автор: Олександр Баськов
Photo2
Спеціаліст з енергоефективності і ВДЕ

Центр Розвитку Інновацій  НаУКМА

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *