Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Як повідомляє прес-служба Фонду цільових екологічних інвестицій, план дій, представлений Україною у відповідь на рішення про невідповідність України вимогам Кіотського протоколу, було розглянуто сьогодні в Бонні на пленарному засіданні 17-ої сесії Підрозділу із забезпечення дотримання вимог Кіотського протоколу. Від України план дій представила директор Фонду цільових екологічних інвестицій Марина Березницька.

У своєму виступі Марина Березницька повідомила, що Україна провела ретельний аналіз причин, які призвели до рішення про невідповідність Україні вимогам до звітності в рамках Кіотського протоколу, і вжила відповідні заходи. Зокрема, Кабінет Міністрів України зробив дієві додаткові організаційні заходи щодо створення механізмів нагляду за системою інвентаризації парникових газів та забезпечення її інформаційними ресурсами.

Крім того, було відзначено, що в 2010-2011 роках Україні досягла значного прогресу в реалізації вимог та рекомендацій міжнародних експертів. Результати вже отримали позитивну високу оцінку групи експертів (ERT), які перевіряли кадастр викидів за 1990-2009 рр.. в жовтні 2011 року.

Відповідно до презентації Марини Березницької в останньому кадастрі значно скоростилася кількість неоцінених джерел викидів парникових газів
Відповідно до презентації Марини Березницької в останньому кадастрі значно скоростилася кількість неоцінених джерел викидів парникових газів

Щодо відсутності фінансових ресурсів для поліпшення звітності з викидів парникових газів, то в 2011-2012 роках виділено кошти на заплановані раніше дослідження. Всі вони мають на меті підвищити точність, прозорість і порівнянність даних у звіті з інвентаризації викидів парникових газів України відповідно до Керівних принципів для національних систем обліку викидів парникових газів.

На сьогодні українська сторона працює за 12 напрямками в частині вдосконалення підготовки Кадастру викидів парникових газів за 1990-2010 рр.. Ці напрямки стосуються енергетичного сектору, дорожньо-транспортного сектору, промисловості, землекористування та лісового господарства, а також сектору поводження з відходами. Йдеться про створення методик, розробки баз даних тощо.

У ході засідання члени Підрозділу із забезпечення дотримання відзначили високий рівень підготовки плану дій і прийняли рішення схвалити його. Це є необхідною умовою для майбутнього відновлення статусу відповідності Україні вимогам Кіотського протоколу, що дозволить відновити міждержавну торгівлю одиницями встановленої кількості (квотами на викиди парникових газів), а також реалізацію проєктів спільного впровадження за національною процедурою (Track 1).

Розгляд питання про відновлення статусу відповідності України вимогам Кіотського протоколу, за інформацією Фонду цільових екологічних інвестицій,  очікується на наступній сесії Підрозділу із забезпечення дотримання вимог Кіотського протоколу, яка відбудеться у першій декаді лютого.

Нагадаємо, що під час кліматичної конференції в Дурбані було продовжено дію Кіотського протоколу після 2012 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *