Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

За повідомленням прес-служби Фонду цільових екологічних (зелених) інвестицій, Україна стала єдиною країною, що отримала грант Світового банку на другому засіданні Асамблеї Партнерства задля підготовки до ринкових механізмів (PMR – Partnership for Market Readiness) 27-28 жовтня в Стамбулі. Усього в рамках засідання з презентаціями виступили 7 країн-учасниць проєкту Світового банку «Партнерство задля підготовки до ринкових механізмів».

У резолюції другого засідання Асамблеї учасники високо оцінили роботу України та її презентацію щодо перспектив створення в державі внутрішнього вуглецевого ринку.

За результатами зустрічі Україна отримає перший транш гранту у розмірі 315 тисяч доларів США, який передбачено для реалізації підготовчої фази проєкту PMR в Україні. А саме – для підготовки українською стороною технічного завдання на реалізацію основної фази проєкту, оцінку нинішньої ситуації в Україні та розроблення документу «Пропозиції щодо ринкової готовності» (Market Readiness Proposal).

Партнерство задля підготовки до ринкових механізмів – це ініціатива Світового банку, яка має на меті виробити для держав найоптимальнішу модель впровадження вуглецевого ринку з урахуванням досвіду інших країн-учасниць проєкту. Ініціатива має на меті створення технічних, політичних та інституційних систем, які необхідні для того, щоб країна змогла впровадити ринкові інструменти з метою мобілізації фінансування за рахунок приватного та державного секторів задля мінімізації викидів парникових газів і низьковуглецевого розвитку економіки.

Україну на засіданні представляли співробітники Державного агентства екологічних інвестицій України та Фонду цільових екологічних (зелених) інвестицій, які виступили із презентацією діяльності України у сфері створення внутрішнього вуглецевого ринку. Нагадаємо, 18 жовтня за підтримки Світового банку Держекоінвестагентство та Фонд провели Круглий стіл із залученням державних органів, а також експертних, бізнесових та громадських організацій, присвячений перспективі участі України у проєкті PMR.

Загалом реалізація проєкту передбачає фінансування у розмірі від 3 до 10 млн дол. США (орієнтовно для України це може бути сума у $5 млн.). Він складатиметься із п’яти етапів.

1 етап – розробка технічного завдання та пропозицій щодо ринкової готовності (опис наявних ресурсів, особливостей української системи викидів парникових газів та їхнього обліку, пропозиції щодо вдосконалення наявних можливостей).

2 етап – збір даних щодо викидів парникових газів та розробка методик управління цими даними.

3 етап – визначення обсягів дозволів на викиди парникових газів, які розподілятимуться серед учасників ринку.

4 етап – розробка нормативно-правової бази для подальшого впровадження вибраної моделі ринку.

5 етап — формування системи управління ринком.

Нагадаємо, що проєкт закону, який передбачає створення внутрішнього вуглецевого ринку в Україні був прийнятий в першому читанні Верховною Радою України ще рік тому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *