Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Рік тому Андрій Клюєв, заявляв, що «зелена енергетика» до 2015 року може досягти 20% в енергетичному балансі України. Про мету уряду збільшити частку відновлювальних джерел у паливному балансі країни говорив і голова НАЕР, Микола Пашкевич. Уряд ставив за мету довести частку відновлюваної енергії до 2030 року до 30%.

В рамках 3-го Міжнародного форуму з відновлюваної енергетики та енергоефективності, який відбувся 17-18 жовтня в Києві, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич озвучив вже іншу цифру – на 2016 рік очікувана доля електроенергії виробленої з поновлюваних джерел енергії складатиме 12-13% загального обсягу. Поновлювані джерела енергії даватимуть країні 9 млрд. кіловат-годин електроенергії. Він також надав характеристику сучасного стану відновлюваної енергетики в Україні: “Сьогодні галузь відновлюваної енергетики в Україні знаходиться на підйомі. Якщо у 2010 р. ми виробили, не враховуючи великої гідрогенерації, близько 240 млн. кіловат-годин електроенергії, то в цьому році ми чекаємо вже 360 млн. кіловат-годин, і на наступний рік плануємо 1,017 млрд. кіловат-годин. Тобто, практично п’ятикратне зростання за два роки”, – повідомив Микола Пашкевич.

В той же час, за інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, у 2010 році обсяг виробництва електричної енергії електростанціями, які входять до ОЕС України, досяг 187 910,1 млн. кіловат-годин. Таким чином, частка відновлюваних джерел енергії склала в 2010 році лише 0,13%. Навіть враховуючи прогноз Миколи Пашкевича на 2012 рік та базуючись на більш-менш сталому загальному виробництві електроенергії, частка відновлюваних джерел енергії в 2012 році буде на рівні близько 0,5% від загального виробництва. Для досягнення прогнозних 9 мільярдів кіловат-годин виробленої електроенергії в 2016 році найближчим часом в Україні має з’явитися кілька тисяч мегават встановленої потужності електростанцій на відновлюваних джерелах енергії: сонячних, вітрових, малих гідроелектростанцій, електростанцій на біомасі й ін. Та навіть тоді, і навіть враховуючи сталий рівень загального виробництва електроенергії, частка відновлюваних джерел складе близько 5%. Ще близько 7-8% зможуть додати великі гідроелектростанції та гідроакумулюючі станції.

То ж, прогноз на рівні 12-13% до 2016 року виглядає реальним, хоча й оптимістичним, тільки із врахуванням великої гідроенергетики, а також за умови активного розвитку проєктів відновлюваної енергетики в найближчі роки. Збільшення частки до 20% на даному етапі є маловірогідним. Нагадаємо, що на даний час потужність сонячних електростанцій становить близько 88 МВт, а вітрових електростанцій – близько 114 МВт. Враховуючи проєкти, які нині реалізовують, до кінця року ця потужність може істотно збільшитися.

One Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *