Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Із наближенням кінцевої дати першого періоду зобов’язань в рамках Кіотського протоколу дедалі більше проєктів спільного впровадження доходять до найбільш бажаної стадії – випуску верифікованих одиниць скорочень викидів та їх продажу інвесторам.

В Україні, станом на кінець серпня 2011 року, такого успіху досягли вже 49 проєктів на близько 40 українських підприємствах систем теплопостачання та розподілу газу, металургійної, вугільної та інших галузей промисловості. В рамках даних проєктів було досягнуто та підтверджено незалежними уповноваженими організаціями скорочення викидів парникових газів в обсязі майже 30 мільйонів тонн, що дозволило залучити українським підприємствам значні інвестиційні ресурси.

Розподіл випущених одиниць скорочень викидів за типами проєктів
Розподіл випущених одиниць скорочень викидів за типами проєктів

Нагадаємо, що станом на початок року таких проєктів спільного впровадження та випущених одиниць скорочень викидів було вдвічі менше: 25 проєктів та 14,5 мільйонів випущених одиниць скорочень викидів. Найближчим часом може спостерігатися подальша активізація переведення підтверджених одиниць скорочень викидів в реєстри іноземних країн, але в разі прийняття остаточного рішення щодо невідповідності України вимогам Кіотського протоколу обсяг таких транзакцій різко піде на спад. За інформацією Державного агентства екологічних інвестицій, в разі ухвалення відповідного рішення як остаточного, Україна тимчасово буде обмежена у використанні таких механізмів Кіотського протоколу як торгівля квотами на викиди парникових газів та реалізація проєктів спільного впровадження за національною процедурою. Це обмеження не стосуватиметься використання коштів, що вже отримані від продажу відповідних квот, на проєкти, які реалізуються за схемою зелених інвестицій, а також – реалізації проєктів спільного впровадження за треком-2 (міжнародною процедурою). Зауважимо, що серед 49 проєктів, за якими  вже було здійснено продаж одиниць скорочень викидів, лише 11 реалізуються за міжнародною процедурою.

В Росії механізми Кіотського протоколу активно почали працювати лише в грудні минулого року, коли був здійснений перший переказ одиниць скорочень викидів з російського реєстру в обсязі 4,2 мільйони тонн. Тим не менш, станом на 31 серпня 2011 року загальна кількість випущених за російськими проєктами одиниць скорочень викидів сягнула вже 21,8 мільйона тонн. З огляду на це, Росія має всі шанси потіснити Україну з лідерських позицій в сфері успішної реалізації проєктів спільного впровадження вже до наступної Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться в Дурбані наприкінці року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *