Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Як повідомляє сайт КабМіну, у Волинській облдержадміністрації відбулась прес-конференція на тему: «Створення промислових плантацій енергетичної лози на Волині”. Захід відбувся за участю обласних фахівців та представників ТОВ «SALIX energi».

Головуючий на прес-конференції, начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко, поінформував присутніх про реалізацію в області програми з енергозбереження.  Від відзначив, що енергетичний потенціал нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії області становить: деревини – близько 500 тис. щільних кубометрів або ж, у перерахунку на умовне паливо, 130 тис. тонн. Запаси соломи, що може використовуватися в енергетичних цілях, становлять понад 340 тис. тонн на рік. Передбачається створення плантацій енергетичної лози, що дозволить отримати 60 тис. тонн деревної щепи, або 16 тис. т.у.п. Нині лоза вже вирощується у на площі 148 га: у Горохівському районі – 90 га, Старовижівському – 55 га та Володимир-Волинському – 3,5 га. Згідно з розрахунками головного управління агропромислового розвитку ОДА, в області в найближчій перспективі можливе створення таких плантацій на площі 3,6 тис. га, а в перспективі – до 30 тис. га.

Співвласник компанії-інвестора «SALIX energi» Костянтин Богатов, яке вирощує в Горохівському районі на 130 га облогуючої землі кущовидну енергетичну лозу, поінформував, що Волинську область вибрали не випадково. Каже, тут сприятливий клімат та відчувається підтримка влади. Наступним кроком для висадки деревини стане Іваничівський район.

Окрім Волині, експерименти із вирощування енергетичної верби та інших енергетичних рослин (тополя, міскантус)  проводять і в інших регіонах України, а саме: в Рівненській, Харківській, Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській областях.

One Comment

  1. 7 грудня 2011 р. у Рівному відбувся круглий стіл присвячений темі «Перспективи вирощування енергетичної верби», що проходив в приміщенні Будинку вчених.
    Метою круглого столу була презентація результатів першого сезону вирощування енергетичної верби на Рівненщині, визначення економічної ефективності вирощування енергетичної верби та оцінити перспективи вирощування енергетичних культур.
    Під час обговорення теми к.с.-г.н Романом Шевчуком (Інститут агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України), було зазначено, що на Рівненщині вже засаджено першу плантацію енергетичної верби, закладену в рамках проєкту «Створення біоенергетичного парку енергетичної верби» за підтримки Глобального екологічного фонду. Р. Шевчук вказав, що 10 Га землі вже зайняті під засівом верби на території Дубнівського району та ще 20 Га землі готові на нові посіви навесні. Також він презентував технологію, за якою має засаджуватися ця верба.
    Вигідність вирощування верби Борис Берташ, координатор проєкту «Створення біоенергетичного парку енергетичної верби», аргументує й економічними підрахунками, щоправда, порівнює не з газом, а з відходами деревини: вартість однієї тонни маси з енергетичної верби приблизно коштуватиме 150 гривень, а тирса вже коштує майже 200 гривень.
    Також на форумі були присутні Сергій Веременко, к.с.-г.н., професор, декан факультету екології, завідувач кафедри агрохімії, ґрунтознавства та землеробства Національного університету водного господарства, патентний повірений України Юрій Трачук, який очолює Рівненський регіональний центр з інвестицій та розвитку, Аліна Якимчук, к.с.н., доцент кафедри регіонального управління Національного університету водного господарства та природокористування та інші спеціалісти у суміжних сферах економіки та аргосектору.
    Фахівцями були  наведені і такі дані: 1 тонна сухої верби замінює 1,12 тонни соломи, 0,43 тонни ріпакової олії, 0,46 тонни викопного вугілля, 0,8 тонни бурого вугілля, 0,37 тонни мазуту, 510 м3 природного газу та 730 м3 біогазу.
    Пересвідчитись в енергетичній цінності верби, щоправда, можна буде лише за років три-чотири, коли її почнуть скошувати і переробляти на пелети, які й спалюватимуть в котлах. Щоправда, є й зарубіжний досвід в цій галузі — Норвегія, Данія, Німеччина, Австрія, Польща також використовують енергетичну вербу.
    Отже, під час обговорення даного питання було встановлено, що енергетична верба зменшить шкідливі викиди в атмосферу, а її біомаса зможе замінити дорогий газ. В енергетичному балансі держав Євросоюзу відновлювальні джерела енергії вже складають 10%. «Енергетична стратегія України до 2030р.» передбачає досягнення і перевищення цього рівня. Вклад Рівненщини в енергетичну стратегію-енергетика на біомасі.
    Наостанок, керівник Рівненського РЦІР Юрій Трачук повідомив про намір центру з інвестицій та розвитку підтримувати ініціативи місцевих фермерів, які схочуть займатися промисловим вирощуванням енергетичної верби. Ця допомога може полягати у економічних розрахунках, пошуку інвестицій та інших джерел фінансування, залученні міжнародних експертів Програми PUM з Нідерландів для ефективного бізнес-консультування з технологій виробництва та якісного менеджменту.

    Анна ЖУЄВА, Рівненський РЦІР
    zhuyeva@gmail.com
    тел. 0362 43-10-84http://intelpro.ua/uk/energetichnij-verbi-zelena-dorizhka

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *