Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

За інформацією Національного екологічного центру України, французька громадськість отримала конфіденційні документи одного з найбільших виробників ядерних реакторів, компанії Electricity d’France (EDF), у яких йдеться про небезпеку її найновіших ядерних реакторів.

Французька організація “Sortir du nucléaire”, яка виступає за відмову від атомної енергії, отримала внутрішні документи компанії EDF, в яких зазначено, що конструкція корпусу найновішого атомного реактора (типу EPR – European Pressurized Reactor) у Фламанвілі може призвести до аварії чорнобильського типу. Що ще гірше, відповідно до службової записки, написаної керівником відділу ядерного палива компанії EDF у 2001 році, аварія чорнобильського типу можлива на усіх французьких атомних реакторах.

Документи компанії EDF засвідчують, що зварні шви і марка сталі, яка використовується у деяких частинах реактора EPR у Фламанвілі, можуть стати причиною протікання. EDF вважає, що витік може, у свою чергу, спричинити розплав ядра реактору. Ця марка сталі і зварні шви використовуються у 89 місцях корпусу, що є особливо критичним для безпеки реактора, оскільки йдеться про систему його аварійного відключення. Документи доводять, що інженери EDF свідомо порушили французьке законодавство, пов’язане з атомними об’єктами.

Для організації “Sortir du nucléaire” висновок очевидний: компанія EDF наполягає на політиці, яка жертвує безпекою заради прибутку. З урахуванням катастрофічних наслідків аварії, таке ставлення важко уявити та пробачити.

«Ядерна промисловість усього світу сьогодні робить ставку на так звані реактори третього покоління, які, буцімто, навіть теоретично унеможливлюють позапроєктну аварію. Витік інформації компанії EDF красномовно свідчить: безпечних реакторів не існує. Атомна енергетика може працювати, тільки нехтуючи безпекою», – коментує Артур Денисенко, координатор енергетичних програм Національного екологічного центру України.

Реактори типу EPR умовно відносять до третього покоління реакторів та сьогодні вважають найбільш безпечними у світі. Наразі у світі ведеться будівництво лише двох реакторів цього типу – Олкілуото-3 (Фінляндія) та Фламанвіль (Франція). Обидва проєкти вже зараз значно перевищують відведені терміни будівництва, а вартість обох проєктів щороку зростає.

Посилання на документацію EDF та детальний аналіз (французькою).
Детальніша інформація про усі проблеми із реакторами EPR (французькою).

One Comment

  1. Интересная точка зрения. Реакторы третьего поколения действительно имеют некоторые конструктивные недостатки, но предельная вероятность запроєктной аварии меньше 0,001%. По сравнению с любым другим объектом электрогенерирования это мизер! Аналогов катастрофы на ЧАЭС из-за принципиальной разницы в конструкции двух типов реакторов просто не может быть!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *