Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Відокремлений підрозділ «Атомпроєктінжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом» веде підготовчі роботи серед населення зони спостереження Хмельницької АЕС по роз’ясненню питань щодо будівництва нових енергоблоків. Про це повідомляє офіційний сайт компанії.

Вже пройшли зустрічі з представниками місцевої влади та самоуправління Острозького, Славутського, Шепетівського районів, а також з лідерами громадських організацій. В зоні спостереження проведено низку інформаційних, просвітницьких, культурно-масових заходів, ряд благодійних акцій, а саме: надано допомогу навчальним закладам Острозького району, проведено велику організаційну роботу щодо забезпечення бібліотек зони спостереження Хмельницької АЕС інформаційними, учбовими та науково-популярними матеріалами з ядерної енергетики. У рамках співробітництва з «Асоціацією територіальних громад 30-км зони ХАЕС» при підтримці Українського ядерного товариства та ВП ХАЕС проведено засідання «круглого столу» у місті Славута. Розроблено заходи та надано методичні рекомендації для проведення консультацій з громадськістю і підготовки Інформаційно-аналітичного огляду матеріалів ТЕО інвестицій будівництва енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС та інших матеріалів для роботи з громадськістю. Ціль громадських консультацій – формування впевненості суспільства в безпеці атомної енергетики.

Енергоатом вважає атомну енергетику локомотивом української економіки
Енергоатом вважає атомну енергетику локомотивом української економіки. Ілюстрація із журналу "Енергоатом України" №1, 2010

На даний час, ВАТ «Київський інститут «Енергопроєкт» завершує розробку першої редакції техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) будівництва енергоблоків №3 і 4. В складі ТЕО розроблено також Оцінку впливу енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС на навколишнє середовище (ОВНС). ОВНС включає вісімнадцять розділів, на 29.09.2010 ВП АПІ передано десять розділів. Зауваження та пропозиції до матеріалів ОВНС від підрозділів ДП НАЕК “Енергоатом” направлені ВАТ КІЕП для внесення змін у відповідні розділи ТЕО. Ведеться опрацювання зауважень. Після отримання відкоригованих розділів ОВНС вони будуть направлені в Держбудекспертизу. Згідно з календарним планом робіт проведення процедури експертизи та схвалення Урядом розпочнеться після завершення розробки ТЕО (до кінця липня 2011 року).

Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства України, введення в експлуатацію нових атомних енергоблоків можливе за умови схвалення громадськістю регіону їхнього розташування.

Разом з тим, нещодавно в Києві та в Німеччині відбулися громадські акції протесту проти продовження термінів експлуатації існуючих атомних реакторів, а також оприлюднено інформацію, відповідно до якої навіть найновіші атомні реактори не вирішують проблем безпеки.

Довідка

Відокремлений підрозділ «Атомпроєктінжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом» (ВП АПІ) нині здійснює підготовку до проведення конкурсу з вибору серійного енергоблоку АЕС для подальшого будівництва в Україні. Експерти ВП АПІ вивчають провідні світові технології нових реакторних установок для АЕС, а також оцінюють переваги і недоліки нових реакторних технологій у разі їх застосування в Україні. З метою вибору найбільш безпечного і економічно вигідного для України енергоблоку АЕС, ВП «Атомпроєктінжиніринг» здійснює попередній розгляд і техніко-економічні оцінки розробок реакторних установок для потреб атомної енергетики України з провідними компаніями:

  • Російською ДК «Росатом»
  • Канадською компанією AECL
  • Компаніями Аrеva, Westinghouse
  • Корейською корпорацією KEPCO
  • Китайською корпорацією CGNPC

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *