Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Донузлавська ВЕС
Донузлавська ВЕС. Фото ДП НАЕК "Енергоатом"

На Донузлавській вітроелектростанції відбулася виїзна робоча нарада під головуванням президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, повідомдяє сайт компанії. Фахівці «Енергоатом» та відокремленого підрозділу «Донузлавська ВЕС» розглянули результати поточної діяльності електростанції, хід ремонтної кампанії та перспективи розвитку.

У ході наради, зокрема, було прийнято рішення про розробку інвестиційного плану розвитку Донузлавської ВЕС і проведення вітродосліджень для вивчення потенціалу електростанції та розрахунку прогнозних показників роботи вітроенергетичних установок, які планується встановити.

На нараді відзначалося, що з початку року на Донузлавській ВЕС було відремонтовано 46 із 97 вітроагрегатів типу USW-56-100. Це дало можливість за перше півріччя 2010 року виробити 1,389 млн. кВт-год екологічно чистої електроенергії. Коефіцієнт використання встановленої потужності вітрових агрегатів за цей період склав лише 3,1%. Зараз фахівці Компанії вивчають можливість відновлення ще 38 агрегатів до кінця 2010 року. Окрім того, вивчається економічна доцільність ремонту ще 16 аналогічних установок та 2-х недобудованих вітроустановок потужністю 600 кВт.

НАЕК «Енергоатом» відзначає, що з часу приєднання Донузласької ВЕС до компанії було відновлено платоспроможність цього відокремленого підрозділу, повернено борги із заробітної плати. Тепер працівники електростанції стабільно отримують заробітну плату. Нагадаємо, Міністерство палива та енергетики України прийняло рішення про входження ДП «Донузлавська ВЕС» до складу НАЕК «Енергоатом» 14 листопада 2008 р. У грудні 2008-го Правління Компанії погодило створення відокремленого підрозділу «Донузлавська ВЕС» НАЕК «Енергоатом».

До складу підприємства входить три дільниці:

  • Донузлавська ВЕС (потужність 8,7 МВт, в експлуатації 81 вітроагрегат типу USW 56-100)
  • Судацька ВЕС (потужність 1,7 МВт, в експлуатації 16 вітроагрегатів типу USW 56-100)
  • Чорноморська ВЕС (на реконструкції).

Зауваживо, що вітрові агрегати, встановлені на Донузлавській ВЕС є застарілими та малопотужними у порівнянні із сучасними установками, які плануються встановити в рамках ряду проєктів на території АРК Крим, а також в південних областях України.

Нині в ДП НАЕК «Енергоатом» розробляється програма розвитку ВП «Донузлавська ВЕС» до 2023 року зі збільшенням її потужності до 600 МВт (з них 590 МВт – нове будівництво). У рамках цієї програми планується до 2023 року ввести в експлуатацію 236 ветроенергетичних установок одиничною потужністю від 2,5 МВт на 5 ділянках АР Крим.

Читайте про перспективи розвитку вітрових електростанцій в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *