Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Після багаторічних перемовин Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) прийняла резолюцію щодо використання ринкових механізмів для обмеження викидів парникових газів від міжнародних перельотів. Система вуглецевих кредитів та скорочень для міжнародної авіації (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA)) запрацює на пілотному етапі у 2021 році.

Участь у пілотному (2021-2023) та першому (2024-2026) етапах нової системи буде добровільною, тоді як наступний етап (2027-2035) буде обов’язковим для всіх країн за виключенням найменш розвинутих країн та країн з дуже низьким рівнем розвитку міжнародної авіації.

DSC_0040

Станом на 29 вересня 2016 року, 64 держави, які охоплюють 83,8% світового ринку міжнародної авіації, висловили наміри брати добровільну участь в глобальній системі контролю викидів парникових газів від самого початку її роботи.

Україна разом з іншими державами-членами Європейської конференції цивільної авіації  також підтримала добровільну участь в системі вуглецевих кредитів та скорочень для міжнародної авіації.

Після 2020 року зростання викидів парникових газів від міжнародної авіації має компенсуватися відповідними скороченнями викидів в інших секторах через купівлю вуглецевих одиниць.

Відтоді авіакомпанії будуть вимушені підвищувати ефективність використання палива, використовувати відновлювані біологічні види палива або ж купувати вуглецеві одиниці на міжнародному ринку. Таким чином, передбачається створення нового секторального вуглецевого ринку глобального масштабу.

Однак, масштаб ринку буде обмеженим, оскільки він охоплюватиме не всі викиди від міжнародної авіації, а лише обсяги зростання після 2020 року.

На перших етапах даний механізм контролю за зростанням викидів парникових газів буде розповсюджуватися лише на маршрути між країнами, які виявили бажання брати добровільну участь в системі вуглецевих кредитів та скорочень для міжнародної авіації.

За даними Міжнародного енергетичного агентства у 2013 році світові викиди парникових газів від міжнародної авіації складади 490,4 млн тонн СО2 або 1,5% від загальних світових викидів.

При цьому викиди парникових газів від міжнародної авіації зросли майже вдвічі з 1990 року і, за прогнозами, продовжать зростати у майбутньому із збільшенням обсягів авіаперельотів. Очікується, що до 2040 року обсяги міжнародних пасажирських перевезень зростуть у 4.2 разів, а обсяги споживання пального зростуть у 2.8 – 3.9 разів.

Переліт одного пасажира з Києва до Амстердаму спричиняє викиди 344 кг СО2. При поточній ціні вуглецевих одиниць на рівні близько 5 євро за тонну додаткова вартість перельоту може становити 1,7 Євро. При ціні 30 Євро за тонну вуглецю – 10.3 Євро.

Механізми моніторингу, звітності та перевірки, а також критерії до вуглецевих одиниць, які можна буде використовувати авіакомпаніям, будуть розроблені протягом найближчих кількох років.

Авіакомпанії зможуть використовувати вуглецеві одиниці, утворені в рамках ринкових механізмів Паризької угоди, створюючи додатковий попит на них.

Ознайомитися із проєктом резолюції ICAO можна за посиланням. Остаточний текст резолюції буде опублікований тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *