Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Як можна знайти півмільйона гривень, вже знають в Арцизькій центральній районній лікарні. Отримані перші цифри по роботі її реконструйованої котельні. Місяць тому, 17 січня 2012 року, вона була переведена на альтернативне місцеве паливо. Тепер лікарня замість дорогого і не дуже якісного вугілля обігрівається пеллетами, подрібненою та висушеною біомасою, торфобрикетами.

Старий вугільний котел Арцизької лікарні
Старий вугільний котел Арцизької лікарні

Це стало можливим в результаті реалізації Регіональної програми енергоефективності Одеської області на 2010-2014 роки та інвестиційного проєкту у форматі державно-приватного партнерства. В проєкті взяли участь КП «Одеська обласна енергозберігаюча компанія», Арцизькі райдержадміністрація та райрада, ТОВ «ЕкоРесурсЕнерго».

За підрахунками фахівців, при ціні вугілля 1600-1800 гривень за тонну, біопаливо для котельні обходиться майже вдвічі дешевше. Новітні енергозберігаючі насоси, інша котельна техніка, встановлена тут, дозволяють знизити і витрати електроенергії – втричі.

За інформацією заступника директора КП “Одеська обласна енергозберігаюча компанія” Ігоря Завойчинського, вартість тепла складає тепер усього 619 гривень за одну гігакалорію. Для бюджетних організацій Одещини, а може й навіть всієї країни, це, практично, найнижча ціна на сьогодні.

Інвестор очікував забезпечити економію районного бюджету на 20 % або приблизно на 300 тисяч гривень, що дозволило б окупити нове обладнання за три роки. Але перші результати, незважаючи на складні погодні умови саме цього періоду, виявились ще більш оптимістичними: за місяць роботи котельні Арцизької ЦРЛ на біопаливі було вироблено 275 Гкал теплової енергії. Якщо перевести цю цифру у гроші та помножити на кількість днів опалювального сезону, то очікувана економія вже складатиме 35 % або 530 тисяч гривень. Районному бюджету, напевно, знайдеться куди спрямувати півмільйона гривень, які практично лежали під ногами у вигляді біомаси, і які тепер перетворюються у гроші завдяки вдалому прикладу співпраці держави і приватного інвестора.

Новий котел на біомасі
Новий котел на біомасі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *