Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Для досягнення євростандартів у галузі охорони навколишнього природного середовища  планується підготовити огляд та план адаптації українського природоохоронного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

У 2012 році Мінприроди передбачає спрямувати значні за обсягом фінансові ресурси для  розв`язання зазначених екологічних проблем. Так, зокрема, в рамках Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми «Підтримка реалізації Стратегії національної екологічної політики в Україні» планується отримання 35 млн. євро прямої бюджетної підтримки у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У сфері заповідної справи планується робота щодо розширення існуючих територій та об’єктів природно-заповідного фонду та забезпечення їх сталого розвитку, прийняття законопроєкту «Про затвердження Загальнодержавної цільової екологічної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року».

Пріоритетом у зобов’язаннях України за Кіотським протоколом є належне функціонування національної системи оцінки антропогенних викидів і поглинання парникових газів, а також забезпечення відновлення можливості участі України в реалізації механізмів, передбачених Кіотським протоколому повній мірі та ефективного використання коштів, отриманих від продажу одиниць встановленої кількості, за схемою цільових екологічних (зелених) інвестицій, затвердження Національного плану адаптації до зміни клімату на 2012-2014 роки.

Щодо дотримання положень Орхуської конвенції.12 березня 2011 року набув чинності Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності», яким ліквідовано процедуру оцінки впливу на навколишнє середовище та участі громадськості у відповідній сфері діяльності, а нової натомість не запроваджено.

У зв’язку з цим пунктом 6 рішення IV/9h Наради Сторін Конвенціїпро доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (далі – Орхуська конвенція), яка відбулася у період з 29 червня по 1 липня 2011 року прийнято рішення про винесення Україні попередження про недотримання  положень Орхуської конвенції. У цьому ж рішенні зазначено, що якщо Україна не виправить ситуацію до наступної наради Сторін, вона буде позбавлена прав та привілеїв Сторони Орхуської конвенції. Очевидно, що це істотно впливатиме на імідж держави. У цьому рішенні також зазначено, що попередження буде знято, якщо Україна повністю реалізує заходи, указані Нарадою Сторін в рішенні II/5b, та повідомить секретаріат про це, представивши підтвердження до 1 квітня 2012 року.

Крім того, пунктом 18 Рішення V/4 Наради Сторін Конвенціїпро оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспоо)від 20-23 червня 2011 року Уряду України було оголошено попередження у зв’язку з невиконанням положень цієї конвенції. Це рішення було прийнято на основі звіту Комітету з імплементації щодо його 21 сесії від 20.06.2011 року, у пункті 21 якого Комітет дав негативну оцінку положенням Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Для виправлення ситуації Мінприроди 9 серпня 2011 року створено Міжвідомчу робочу групу із забезпечення виконання рішення Сторін Орхуської конвенції, якою підготовлено законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» з метою забезпечення функціонування оцінки впливу на навколишнє природне середовище»

Винесення цього законопроєкту на розгляд Уряду є одним з нагальних пріоритетних завдань Мінприроди на початку наступного року. У разі схвалення його Урядом необхідно буде вирішити питання його першочергового розгляду Верховною Радою України.

Удіяльності геологічної галузі планується:

  • концентрація  робіт та фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах пошуку та розвідки родовищ вуглеводнів, насамперед стратегічно важливих для національної економіки у Східному, Західному та Південному нафтогазоперспективних регіонах та у межах шельфу Чорного і Азовського морів;
  • активізація міжнародного співробітництва з питань геологічного вивчення глибоководного шельфу Чорного моря та ділянок надр, перспективних щодо нетрадиційного газу;
  • виконання державного замовлення з приросту запасів уранової сировини.

У сфері екологічного контролю планується:

  • здійснення додаткових заходів щодо підвищення ефективності державного природоохоронного контролю під час підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу;
  • створення автоматизованої системи документообігу та звітності у частині здійснення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища;

Також планується запровадження інституту громадських інспекторів, як форми забезпечення відкритості та дієвого зв’язку місцевих органів виконавчої влади та громадськості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *