Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
“Зелені технології” в українських університетех | Зелена Хвиля
Categories: Технології

“Зелені технології” в українських університетех

Газета “День” зазначає, що запровадження екологічних технологій в українських університетах натикається на чимало труднощів, однак перші успішні проєкти вже є.

«Зростаючі тарифи на енергоносії майже не залишають коштів на впровадження енергоефективних технологій. У цій ситуації більшість заходів енергозбереження, що реалізуються в навчальних закладах — це ѓрантова допомога, тому й заходи не носять масштабного характеру, а реалізуються здебільшого як «пілотні проєкти», — розповідає Олена ШЕВЧЕНКО, головний енергоменеджер НТУУ «КПІ». За словами представників навчальних закладів, бажання переобладнати будівлю на енергоефективну є, але для цього потрібні великі кошти.

На думку експертів, вихід — це запровадження альтернативних форм фінансування. «Найпривабливіший механізм — «Енергосервісний контракт»: спочатку фірма вкладає кошти на переобладнання навчального закладу, а потім щомісяця повертає різницю, яка виникає внаслідок економії на опаленні й споживанні електроенергії. Таким чином навчальний заклад нічого не втрачає, а після закінчення виплати отримує суттєве зниження видатків», — пояснює Вадим ЛИТВИН, заступник директора комунального підприємства «ГВП». За його словами, позика для бюджетних закладів повинна окупитись за 7—12 років для термосанації будівель, але якщо йдеться про систему обліку і регулювання енергії, то термін складає лише 1—3 роки. За енергоефективної «перебудови» навчальні заклади здобудуть незалежність від держави, економічних криз і погодних умов, а зекономлені кошти можуть піти на оснащення кабінетів і лабораторій, купівлю нових меблів, закордонні поїздки для науковців та студентів тощо.

Та поки що реально боротись із «синдромом марнотратства» виходить не у держави, а в приватних ініціативних груп, громадських організацій, кількість яких постійно зростає. Експерти переконані: легше не перевчати людей, а виховувати відповідальних та свідомих споживачів змолоду. «Якщо людина бачитиме не традиційно зламаний кран, а терморегулятор на батареї, систему розподіленої генерації, застосування альтернативних джерел замість газу і вугілля, то, прийшовши на роботу, впроваджуватиме нові підходи», — впевнений Роман Зінченко. У 2009 році він разом із однодумцями заснував проєкт «Greencubator», метою якого стала просвітницька робота в сфері енергоефективності, відновлювальної енергетики, зменшення викидів тощо. Однією із перших стартувала ініціатива «Енергоефективні університети», яка завдяки зустрічам, конференціям, енерджі-кемпам об’єднала 60 вишів України. Акцент на вищих школах невипадковий: у світі саме університети й дослідницькі центри є одними з тих, хто і розробляє, і першими впроваджує технології «розумної енергетики».

Проблемою студентської ощадливості переймається й агентство США з міжнародного розвитку USAID, під егідою якого вже третій рік діє програма «Енергоефективні університетські містечка». Організатори сподіваються, що завдяки участі в ній, заклади-парнери запровадять системний аудит споживання ресурсів. Для цього навчальним закладам подарували відповідні посібники й набори приладів для вимірювань та проведення енергетичного аудиту. Вадим Литвин, заступник директора комунального підприємства «ГВП», підкреслює, що підходи в енергозбереженні у гуртожитках й навчальних корпусах різні: «У вишах важливе терморегулювання, аби під час канікул, в неробочі дні, години можна було зменшувати температуру всередині для досягнення більшого ефекту в економії теплової енергії. Для гуртожитків — це менш раціонально, бо в них постійно проживають, але там варто зосередитись на маніпуляціях із гарячою водою, яка споживається більш інтенсивно».

Енергетичне просвітництво розпочинають уже й в школах. Той же проєкт USAID сприяв засвоєнню матеріалу завдяки екскурсіям до міських підприємств теплопостачання й різноманітним конкурсам. «Результати анкетування 387 учнів, 360 батьків та 143 педагогів з восьми міст України виявили зміну звичок та поведінки на більш енергоощадні у 94% батьків та 92% учнів, а 98% учнів запропонували батькам та запровадили вдома енергоощадні заходи», — розповідають у прес-службі проєкту. До інформування школярів долучаються і приватні компанії. Наприклад, за підтримки компанії «Тетра Парк» і Всеукраїнської екологічної ліги 2010 року був розроблений й поширений серед школярів Український громадський екологічний кодекс. «Розділи документа присвячені можливостям економії води, електроенергії, тепла. Основний принцип наших порад: це може зробити кожен. До речі, сам кодекс роздрукований на папері зі вторинної сировини», — розповідає менеджер компанії Анна ТАРАНЦОВА.

Енергоефективні «першопроходці». Iсторії успіху

Зараз енергоефективні технології почали застосовувати й у інших навчальних закладах України. «День» дослідив кілька успішних історій «зелених» вишів.

ЖИТИ ЗА «ЗЕЛЕНИМИ» ПРАВИЛАМИ

Майже 600 студентів одного з гуртожитків Національного авіаційного університету у місті Києві вже більше року живуть за спеціальними «зеленими» правилами. Про них мешканцям нагадують спеціальні наліпки біля вимикачів, кранів, на холодильниках тощо. Окрім словесних попереджень, тут є енергозберігаючі лампочки, контейнери для роздільного збору сміття. «За рік нам дійсно вдалось зекономити витрати на воду й електроенергію. Але зекономлених коштів поки не достатньо для впровадження «зелених» технологій в інших гуртожитках. Але ми сподіваємося на подальше розширення проєкту», — розповідає Іван БАБІЧЕВ, начальник відділу організаційної роботи гуртожитків студентського містечка НАУ.

40 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ, ЗЕКОНОМЛЕНИХ СОНЦЕМ

Цього року студенти гуртожитку №2 Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди вперше отримали гарячу воду від сонячних вакуумних колекторів. «З травня по серпень за допомогою сонячних батарей можна економити майже 100% енергії, що витрачається на підігрів води. У березні, квітні, вересні та жовтні сонце дає приблизно половину потрібної енергії, а в зимовий час — від 5 до 45% від загальних витрат», — запевняє ініціатор переоснащення, ректор університету Віктор КОЦУР.

Економічний розрахунок за 2012 рік показує: за вказану кількість гарячої води міському комунальному підприємству теплових мереж необхідно було б заплатити близько 65 тисяч гривень, та університет оплатив тільки електроенергію і холодну воду з мережі на 25 тисяч. Таким чином лише за рік вдалось зекономити 40 тисяч гривень. «Ми отримуємо природний енергоносій на роки вперед, незалежність від безперервного зростання цін на енергоносії, від економічних і державних криз», — коментує ректор. Зараз сонячними батареями оснащують навчальні корпуси, на черзі — інші гуртожитки.

«ЗЕЛЕНЕ СТУДМІСТЕЧКО» І ЙОГО ІДЕЇ

У Національному університеті водного господарства і природокористування у місті Рівному цього літа також планують встановити сонячні колектори — на даху студентської їдальні. «Вартість матеріалів частково буде профінансована за рахунок ґранту, — ділиться економікою впровадження Анатолій КАРПЮК, доцент кафедри теплоенергетики НУВГП. — Цей проєкт реалізується за підтримки студентів-волонтерів, які будуть відібрані на конкурсній основі. З ними будуть проведені семінари-тренінги, на яких досвідчені тренери навчать виготовляти і встановлювати сонячні колектори». До речі, ініціатори — самі студенти, які після участі в проєкті «Енергоефективні університети», заснували власний проєкт «Зелене студмістечко НУВГП». Учасники працюють над впровадженням заходів з енергозаощадження, очищення води, збору і переробки відходів тощо.

СУЧАСНІ ТА ЕНЕРГООЩАДЛИВІ

Минулого року в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» розробили Програму з енергоефективності на 2012—2015 роки, яка є продовженням державної програми у цій сфері. «Більшість наших будівель уже обладнані приладами обліку теплової та електричної енергії, холодної води; введено першу чергу автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії; реалізовано пілотні мікропроєкти з впровадження відновлюваних джерел енергії (теплові насоси, сонячні колектори), — ознайомлює з проведеними заходами Олена ШЕВЧЕНКО, головний енергоменеджер НТУУ «КПІ». — Також продовжуються роботи з модернізації теплопунктів, заміни вікон на енергоефективні, облаштування тамбурів з автоматичним доведенням». Як результат — за 2012 рік, порівняно з 2011-м, завдяки заходам вдалося зменшити споживання електричної енергії приблизно на 5%, холодної води — на 1,5%, теплової енергії — на 7%.

Крім того, в університеті підвищують поінформованість студентів та трудового колективу щодо економного енерговикористання. Зокрема, минулого року пройшов Тиждень енергоефективності, наукові конференції тощо.

Повну версію статті Оксани Хмельовської читайте за посиланням.

Зелена Хвиля

Екологічні новини від Зеленої Хвилі

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #2

В процесі оновлення

13.03.2024