Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
Мінприроди оцінює можливість зберігання небезпечних відходів під землею | Зелена Хвиля
Categories: Технології

Мінприроди оцінює можливість зберігання небезпечних відходів під землею

За інформацією прес-служби Мінприроди, міністерство аналізує можливість впровадження підземного захоронення небезпечних відходів в Україні. Делегація Департаменту екологічної безпеки Міністерства охорони навколишнього природного середовища України взяла участь у міжнародних наукових семінарах з підземного видалення небезпечних відходів та нараді з управління та зберігання відходів ртуті, що відбулися у м. Брауншвайг (Німеччина) з 30 листопада до 2 грудня 2010 року.

Семінари були організовані у співробітництві з Федеральним міністерством довкілля Німеччини та Програмою ООН з навколишнього середовища (UNEP). У рамках візиту делегація відвідала підприємство підземного видалення відходів Konrad Mine, яке є ліцензованим підземним сховищем для радіоактивних відходів, та Herfa-Neurode – найбільшу і найстарішу у світі шахту для видалення небезпечних відходів у колишньому руднику для видобутку поташу. Метою візиту було ознайомлення з практичним досвідом підземного видалення небезпечних відходів, зокрема, критеріям вибору місця видалення, забезпечення вимог до складу і стану відходів, ізоляції шахтного ствола і штреку, матеріалів для закладки і герметизації тощо.

На базі аналізу досвіду та проблем підземного видалення буде зроблено оцінку можливості впровадження цієї технології в Україні. В Україні практично відсутні спеціалізовані полігони для видалення небезпечних відходів. У цих умовах допускається розміщення на полігонах та звалищах побутових відходів до 30% відходів I-ІІ класів небезпеки, що становить загрозу для здоров’я людей і навколишнього середовища, особливо в умовах недодержання вимог належного облаштування полігонів і звалищ побутових відходів.

Підземне сховище небезпечних відходів. Фото з сайту Мінприроди

Підземне видалення небезпечних відходів являє собою усталений варіант у межах Німеччини, а також у рамках Європейських програм управління відходами, який базується на наукових дослідженнях і практичному застосуванні протягом 40 років. Його метою є повне захоронення небезпечних відходів у придатній породі, в якій вони уміщуються, та їх ізоляція від біосфери.

Читайте також про потенційно небезпечні резервуари промислових відходів на території України та проблеми гудронів поблизу Львова.

Зелена Хвиля

Екологічні новини від Зеленої Хвилі

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #3

В процесі оновлення

13.03.2024