Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
Баланс торгівлі та охорони довкілля у лісовому господарстві | Зелена Хвиля
Categories: Держава

Баланс торгівлі та охорони довкілля у лісовому господарстві

Вирішення спірного питання з ЄС щодо експорту лісу має носити комплексний характер: торгівля лісом має бути невідривно пов’язана з його охороною. Торгівельний фактор питання – нікчемний, оскільки українська деревина складає мізерну частку у загальному імпорті товарів до ЄС.

Заборона експорту деревини у 2015 році не призвела до скорочення обсягів її заготівлі. Обсяги заготівлі деревини в Україні продовжують зростати, більша половина з цього – паливна деревина. З іншого боку, Європейський Союз висловив серйозне незадоволення впровадженням заборони експорту кругляка, хоча дані щодо торгівлі за перші два місяці цього року не дають підстав для такої стурбованості.

Джерело: Держстат України, 2016

У 2015 році було заготовлено 105% від обсягів 2014 року. Найбільший приріст у заготівлі ліквідної деревини у 2015 році продемонструвала… Донецька (198%) область. Серед лідерів також м.Київ (147%), Дніпропетровська обл.(137%) та Луганська (126%). Частка паливної деревини, включаючи дрова, у 2015 року склала 57%, що лише на 2% більше за попередній рік, тож перехід на тверде паливо не міг забезпечити зростання загальних обсягів заготівлі.

У той же час, відтворення лісів не повернулось до рівня 2006 року, а незаконні рубки минулого року зросли на майже на 10% (упродовж 2015р. лише офіційно зафіксовано 7955 випадків незаконних рубок дерев).

Дані торгівлі Україна-ЄС за січень-лютий 2016 року свідчать, що попри часткову заборону експорт до ЄС лише зростає та склав понад 115 млн. доларів США.

Джерело: Держстат України, 2016

Країни ЄС є основним напрямком експорту деревини та товарів з неї для України (проте лише 6% усього експорту до ЄС). Натомість, стрімко впав експорт лісу та товарів з нього до країн СНД (на 55% до відповідного періоду попереднього року).

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Зелена Хвиля

Екологічні новини від Зеленої Хвилі

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #2

В процесі оновлення

13.03.2024