Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
Дунай - під загрозою екологічних катастроф | Зелена Хвиля

Дунай – під загрозою екологічних катастроф

Як повідомляла Зелена Хвиля, в Угорщині сталася масштабна екологічна катастрофа з виливом небезпечних відходів алюмінієвого виробництва. Всесвітній фонд природи в Угорщині повідомляє, що суміш шламу та води із високим вмістом лугів потрапила в притоки Дунаю й викликала підвищення рівня лужності в водоймах.

Резервуар зі шламом, де відбулася аварія. Розмір співставний із розміром затопленого шламом селища Колонтар (на карті зліва).

Українська служба ВВС повідомляє, що лужність води підвищилася в річках Раба, Марцаль та рукаві Мошоні-Дунай, що знаходиться на відстані 10 кілометрів від основного русла. Рівень рН досягає 9.3 при нормі 6-8.

Представники WWF звертають увагу, що резервуар, де вудбулася аварія, не єдиний в Угорщині – існує ще два резервуара, один з яких має площу 40 гектарів та знаходиться в безпосередній близькості до Дунаю.

Резервуар із небезпечним шламом поблизу Дунаю

Карта, де відзначено місце катастрофи та інші аналогічні резервуари із токсичним шламом.


View Катастрофа в Угорщині in a larger map

Керівник Дунай-Карпатської програми Всесвітнього фонду природи, Андреас Бекман, говорить, що ще цілий ряд катастроф може трапитися в місцях поблизу басейну Дунаю. “Розлив резервуару відходів поблизу угорського Almasfuzito може серйозно вплинути на питне водопостачання та вразливі екосистеми середньої течії Дунаю”, – каже Андреас Бекман.

Існують загрози для Дунаю і в інших країнах: комплекс нафтопереробних підприємств та підприємство із виробництва добрив поблизу річки в Сербії, забруднені ціанідами місця видобутку золота в Румунії й інші.

За інформацією УЕА “Зелений світ”, фахівці територіальних управлінь Державної охорони навколишнього природного середовища і Державної екологічної інспекції області розпочали посилений моніторинг ситуації на українській ділянці Дунаю, що охоплює територію Одеської області. Як повідомили в управліннях, фахівці здійснюють постійний аналіз річкової води і водотоків у кількох контрольних точках. Разом із співробітниками управлінь працюють представники наукових структур і громадських організацій.

Крім того, за рішенням Мінприроди для попередження можливого виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру силами обласних Державних екологічних інспекцій період з 11 по 22 жовтня 2010 року буде проведено обстеження ламонакопичувачів та місць складування небезпечних відходів.

Зелена Хвиля

Екологічні новини від Зеленої Хвилі

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #2

В процесі оновлення

13.03.2024