Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
Переробка батарейок в Україні: перші кроки | Зелена Хвиля
Categories: Громада

Переробка батарейок в Україні: перші кроки

В Україні набирає обертів кампанія зі збору коштів для здійснення «ривка» до заводу з переробки батарейок в Україні.

Збір коштів організовано Всеукраїнським соціальним проєктом «Батарейки, здавайтеся».

Наразі українці знають, що викидати батарейки (хімічні джерела струму) у звичайне сміття не можна. Адже батарейки забруднюють землю та воду токсичними речовинами, які входять до їх складу. Ці хімікати через ґрунтові води безконтрольно потрапляють на поля, а згодом і в їжу. Важкі метали в їжі можуть викликати психічні та серцеві захворювання, а також – рак.

За статистикою, щорічно в Україну ввозять приблизно 300 морських контейнерів батарейок. З них приблизно 164 мільйонів штук відпрацьованих батарейок кожен рік викидаються.

Але також є ті люди, які збирають батарейки та здають їх у пункти прийому. Усім активним у цій сфері організаціям уже вдалося зібрати 200 тонн токсичних батарейок.

Однак постає питання — що робити з батарейками далі? В Україні немає заводу з переробки, хоча в минулому певні спроби організувати переробку були.

У Європі, наприклад, за переробку батарейок платить покупець. Ціна переробки закладена в ціну кожної нової батарейки. Цими коштами виробники та імпортери платять заводам за переробку.

Українські імпортери теж погодились інвестувати в переробку, але за умови, що ініціативою «Батарейки, здавайтеся» буде створено техніко-економічне обґрунтування заводу з переробки.

В ініціативі мають чіткий план та вже розпочали роботу. За 5 місяців планується зробити таке:

  • підготувати техніко-економічне обгрунтування заводу по сортуванню та переробці батарейок в Україні;
  • дослідити вартість та процедуру відправки батарейок на утилізацію за кордон;
  • провести дослідження про хімічний склад батарейок та їх реальну шкоду для довкілля;
  • перевезти 40 тонн батарейок з областей на центральні склади відповідального зберігання в Києві та Дніпрі та пересипати їх у нові біг-беги з подвійним дном;
  • провести переговори із Сільпо, Варус, АТБ, та іншими мережами про реалізацію моделі «утилізаційного збору» на базі торгових мереж;
  • узяти участь у лобіюванні нового Закону України про батарейки.

Для реалізації задуманого організація збирає допомогу від українців. Необхідна сума — 460 000 грн. Проєкт уже профінансували 3 компанії та 101 небайдужа людина. Компанії імпортери батарейок (GP, VARTA, Watsons) підтримали проєкт на загальну суму 145 000 грн.

Зелена Хвиля

Екологічні новини від Зеленої Хвилі

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #2

В процесі оновлення

13.03.2024