Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Request library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-includes/class-requests.php on line 24
Екологічна сталість організацій: Екоклуб на Ukraine Lab | Зелена Хвиля

Екологічна сталість організацій: Екоклуб на Ukraine Lab

28 квітня у місті Харків, на п’ятому форумі “UkraineLab: Лабораторія сталості для громадських ініціатив та культури”, ініційованому громадською організацією «Інша освіта» та спілкою MitOst e.V., під час робочої групи «Екологічна сталість» Олександра Халаїм, голова Екоклубу, розказувала про забезпечення екологічної сталості у роботі громадських організацій спільно та за запрошенням чудової тренерки Валерії Шварц-Ґрьоґер, керівниці асоціації ЕкоВізіо (Молдова).

Чому окремі індивіди ніколи не виграють у використанні спільних ресурсів? Чому так важко знайти ліміт споживання і спільну мову з іншими споживачами ресурсу? Про це та інші «таємниці» сталого розвитку дізнались учасники робочої групи під час симуляційної гри «Рибний бізнес», яку активісти Екоклубу вже 8 років проводять на теренах України.

Тож, як зробити діяльність організації екологічно сталою? Звичайно ж, почати впроваджувати в її життя принципи Зеленого офісу (ЗО). ЗО – це концепція управління організацією, що дозволяє зменшити її негативний вплив на довкілля шляхом максимального збереження ресурсів та зменшення кількості відходів. Інструментарій ЗО є широким, та окремі інструменти є доступними без жодних додаткових фінансових втрат. Навпаки, принципи ЗО дозволяють досить швидко перейти на економію енергії, ресурсів та фінансів організації. Що саме можна почати робити вже завтра, експерти Екоклубу описали для Вас ще у далекому 2011 році. Більшисть порад є універсальними і з роками стали навіть ще більш актуальними: як-то огляд виробників «екологічного» офісного паперу з вторинної сировини без використання відбілювачів, який можна придбати в Україні.

Ярослав Кичук готує програму впровадження Зеленого офісу для Ізмаїльського університету

Також не можемо не порадити еко-свідомим читачам завітати на Інтернет-сторінку ініціативи «Україна без сміття» та ознайомитись із свіжою підбіркою порад щодо підготовки різних видів сміття до сортування та наступної переробки в Україні.

Наприкінці денного тренінгу учасники мали змогу розробити та презентувати план дій з впровадження принципів зеленого офісу в роботу своїх організацій. Ярослав Кичук, ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету навіть пообіцяв нам розробити на цьому тижні проєкт наказу щодо впровадження принципів ЗО в роботу університету. Чекаємо на проєкт, щиро дякуємо нашим активним учасникам та запрошуємо приєднатись до «озеленення» роботи Ваших організацій!

Олександра Халаїм

Голова ГО Український екологічний клуб “Зелена Хвиля”

Recent Posts

Роль зелених насаджень в післявоєнному відновленні громад України: опитування

    Запрошуємо долучитися до опитування! Ми хочемо глибше вивчити роль зелених насаджень в післявоєнному…

16.04.2024

Другий Всесвітній Лісовий форум: ділимося досягненнями зі світом!

У жовтні 2023 року у Вашингтоні відбувся Другий Всесвітній Лісовий форум. Понад 1200 учасників форуму…

27.03.2024

Тренер 1 #3

В процесі оновлення

13.03.2024