Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Використання навчальних ігор відноситься до найбільш ефективних методів в екологічній освіті, бо більшість з них розвивають логічне мислення і дозволяють прогнозувати і проєктувати діяльність людини. Навчальні ігри дозволяють поринути в ту чи іншу екологічну проблему, відчути її і змоделювати варіанти вирішення, чого не дозволяє зробити звичайна лекція. 

Гра є підґрунтям мислення, де формуються розумові сили, конкретизуються знання, чіткі уявлення про цінність довкілля та його надзвичайну значущість для життя людини, а також розвивається екологічна свідомість дитини й виховується любов до природи рідного краю. Всі ці аспекти гарно розкриті в роботах, присвячених ігровому методу у навчанні (найбільш поширена тема) або настільним іграм в освіті (більш рідкісна тема). Вважаємо, це пов’язано з тим, що ринок настільних ігор в Україні в цілому слабо розвинений, хоча позитивною тенденцією є збільшення кількості компаній і окремих людей, які створюють унікальні продукти.

Аналіз ринку настільних екологічних ігор в Україні та світі був проведений за результатами роботи пошукової системи Google search (пошукові запити трьома мовами: українською, російською та англійською). Під час пошуку нами були використані різні лінгвістичні конструкції: «Настільні екологічні ігри» («Экологические настольные игры», «Ecologic board games» ), «Настільні ігри про зміни клімату» («Настольные игры об изменениях климата», «Board games about climate change»), «Настільні ігри з екології»,  «Board games about water pollution», «Board games about air pollution». Таким чином було виявлено більше 50 ігор, що випадають на перших сторінках пошуку по цим запитам. У цілому ж цей ринок за англомовним запитом набагато більший за кількістю та ширший за екологічними тематиками. Ми проаналізували ці ігри за наступними параметрами:

  • Країна походження
  • Тематика ігор
  • Вікові категорії
  • Кількість гравців
  • Тривалість гри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Детальніше ознайомитися зі звітом кращих світових практик еко-ігор можна за посиланням.

Додаємо декілька порад та висновків:

  1. Тема екологічних настільних ігор в українській освіті є відкритою як для подальших досліджень, так і для подальшої роботи з ширшого впровадження ігрового методу в формальну систему освіти, перекладу й адаптації існуючих закордоних ігор та розробки нових.
  2. З огляду на те, що на україномовному та російськомовному ринку екологічні настільні ігри слабо висвітлені як продукт, більш інформативним методом ознайомлення з наявними іграми ми бачимо пряме контактування з організаціями та особами, що розробляють ігри для «внутрішнього користування».
  3. Рекомендуємо при розробці власних ігор звернути увагу на закордонний досвід, адже він значно багатший.
  4. Окрім настільних екологічних ігор, є інші ігри з освітнім компонентом на екологічну тематику (ігри-руханки, дидактичні ігри, ігрові онлайн платформи). Цей досить великий пласт ігрових методичних напрямків потребує додаткового дослідження.
  5. З огляду на широке розповсюдження настільних екологічних ігор у західних країнах, ми приходимо до висновку, що цей освітній метод є ефективним завдяки своєї властивості, що влучно описав Раф Костер* неологізмом «edutainment» (education / навчання + entertainment / розваги). Навчання, що відбувається у «розважливому» форматі, є більш результативним.

* Раф Костер – гейм-дизайнер та автор книги “Теория веселья для игрового дизайна”. Костер широко відомий  як провідний  дизайнер Ultima Online та креативный директор Star Wars Galaxies

Аналіз підготовлено в рамках проекту «Через власний розвиток до позитивних еко-змін у
суспільстві», що здійснюється за програмою «Ініціатива з розвитку екологічної політики й
адвокації в Україні» (Environmental Policy and Advocacy Initiative for Ukraine (EPAIU)
Міжнародного фонду «Відродження» за підтримки Швеції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *