Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

 

Скільки екосистемних послуг надають дерева Києва? Чи доступні технології оцінки
цих послуг у грошовому еквіваленті при обліку дерев, та чи реально місцевим
жителям робити такі дослідження самотужки? Як часто і в якому вигляді
проводять інвентаризацію дерев комунальні служби міста? Чи має громадськість
доступ до цих даних і які є вимоги закону?

29 квітня 2021 року відбулася онлайн прес-конференція на платформі Укрінформ з презентацією результатів проєкту «Можливості прозорої, партисипативної та дієвої інвентаризації зелених зон Києва задля адаптації міста до зміни клімату», що реалізовано ГО УЕК “Зелена Хвиля”. На заході був представлений Policy Brief щодо проблеми організації обліку міських зелених насаджень в Україні та результати пілотної інвентаризації дерев двох територій Києва, що знаходяться під загрозою забудови (Совські ставки та Екопарк Осокорки), на основі відкритої платформи i-Tree (США).

27 та 28 березня цього року 16 та 12 місцевих активісток за 3 години зібрали дані про 95 та 70 дерев віповідно на територіях Екопарку Осокорки та Совських ставків (надихаюче відео з виїздів). Програма i-Tree Есо дозволила порахувати вартість екосистемних послуг (зберігання та поглинання вуглецю, запобігання повеням, продукування кисню), що надають ці дерева – це від 45 до 300 тис. грн. щорічно! Якщо взяти всі дерева цих природних осередків посеред Києва, то мова піде про мільони гривень, що не обліковуються та не відображаються у нормативно-правовому полі з питань утримання та інвентаризації зелених насаджень населених пунктів України. У цьому контексті Олександра Халаїм, голова ГО УЕК «Зелена Хвиля», представила на прес-конференції аналітичний звіт з проблем застарілих вимог до обліку зелених зон та шляхів їх вирішення.

Запрошені спікери конференції, генеральний директор комунального об’єднання «Київзеленбуд» Олексій Король та начальниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександра Сладкова підтвердили наявність проблеми та поділилися планами та рішеннями щодо інвентаризації зелених насаджень, що імплементуються у Києві та Львові. Результати аналізу готовності громадськості долучитися до волонтерського обліку міських дерев презентувала Юлія Наренко, експертка аналітичного центру «Cedos». Нагадуємо, що тепер кожен може долучитися до оцінки екосистемних послуг дерев з i-Tree Есо – ГО УЕК «Зелена Хвиля» адаптувала та переклала українською пакет навчальних матеріалів для організації власного інвентаризаційного проєкту. Доєднуйтеся до обліку та збереження міських дерев, що є нашими сусідями та запорукою комфортного життя в місті!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства
Швеції в Україні, Ініціатива з розвитку екологічної політики й адвокації в Україн

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *