Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

В Україні набирає обертів кампанія зі збору коштів для здійснення «ривка» до заводу з переробки батарейок в Україні.

Збір коштів організовано Всеукраїнським соціальним проєктом «Батарейки, здавайтеся».

Наразі українці знають, що викидати батарейки (хімічні джерела струму) у звичайне сміття не можна. Адже батарейки забруднюють землю та воду токсичними речовинами, які входять до їх складу. Ці хімікати через ґрунтові води безконтрольно потрапляють на поля, а згодом і в їжу. Важкі метали в їжі можуть викликати психічні та серцеві захворювання, а також – рак.

За статистикою, щорічно в Україну ввозять приблизно 300 морських контейнерів батарейок. З них приблизно 164 мільйонів штук відпрацьованих батарейок кожен рік викидаються.

Але також є ті люди, які збирають батарейки та здають їх у пункти прийому. Усім активним у цій сфері організаціям уже вдалося зібрати 200 тонн токсичних батарейок.

Однак постає питання — що робити з батарейками далі? В Україні немає заводу з переробки, хоча в минулому певні спроби організувати переробку були.

У Європі, наприклад, за переробку батарейок платить покупець. Ціна переробки закладена в ціну кожної нової батарейки. Цими коштами виробники та імпортери платять заводам за переробку.

Українські імпортери теж погодились інвестувати в переробку, але за умови, що ініціативою «Батарейки, здавайтеся» буде створено техніко-економічне обґрунтування заводу з переробки.

В ініціативі мають чіткий план та вже розпочали роботу. За 5 місяців планується зробити таке:

  • підготувати техніко-економічне обгрунтування заводу по сортуванню та переробці батарейок в Україні;
  • дослідити вартість та процедуру відправки батарейок на утилізацію за кордон;
  • провести дослідження про хімічний склад батарейок та їх реальну шкоду для довкілля;
  • перевезти 40 тонн батарейок з областей на центральні склади відповідального зберігання в Києві та Дніпрі та пересипати їх у нові біг-беги з подвійним дном;
  • провести переговори із Сільпо, Варус, АТБ, та іншими мережами про реалізацію моделі «утилізаційного збору» на базі торгових мереж;
  • узяти участь у лобіюванні нового Закону України про батарейки.

Для реалізації задуманого організація збирає допомогу від українців. Необхідна сума — 460 000 грн. Проєкт уже профінансували 3 компанії та 101 небайдужа людина. Компанії імпортери батарейок (GP, VARTA, Watsons) підтримали проєкт на загальну суму 145 000 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *