Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

13 квітня 2017 року Держстат оприлюднив показники ведення лісового господарства за 2016 рік.

Так, згідно з офіційною статистикою, у 2016 році паливна деревина становила 57,6% від загального обсягу заготовленої ліквідної деревини, решту 42,4% – лісоматеріали круглі. Основна частина ліквід- ної деревини була заготовлена від санітарних рубок (47,3%) та від рубок головного користування (43%). Протягом 2016 року у лісгоспах держави зафіксовано 7506 випадків незаконних рубок, однак такі цифри далекі від реальності, свідченням чому є численні фото і аерознімки.

Введення мораторію на експорт лісу-кругляку не лише не сприяє сталому та екологічно збалансова- ному лісокористуванню, а навпаки заганяє його в ще більш вишукані тіньові схеми, коли ліквідна де- ревина відпускається як некондиційна, а відсутність належного контролю та адекватної відповідаль- ності за протиправну діяльність є певною індульгенцією для незаконних оборудок.

Згідно з офіційними даними лісистість території країни у 2015р. становила 15,9%, проте, за оцінками експертів, внаслідок безконтрольної вирубки вона не перевищує 11%. Впровадження належної систе- ми моніторингу використання лісів, зокрема, інтерактивної карти вирубки лісів, не лише окреслить реальну ситуацію, але буде також ефективним інструментом сталого лісокористування.

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *