Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Верховна рада України проголосувала у першому читанні законопроєкт, який спрямований на стимулювання виробництва теплової енергії з відновлюваних джерел.

За проєкт закону про внесення змін до Закону України “Про теплопостачання” щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії проголосували 242 народних депутати.

Законопроєкт передбачає, що тарифи на теплову енергію для суб’єктів господарювання, що здійснюють її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії, будуть встановлюватися на рівні 90% від тарифу на теплову енергію, вироблену з природного газу.

Дані тарифи будуть застосовуватися для теплової енергії, вироблену на потреби установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, а також для потреб населення.

Право на затвердження тарифів буде передано органам місцевого самоврядування.

Виробництво теплової енергії з відновлюваних джерел
Динаміка скорочення споживання природного газу та введення нових потужностей на альтернативних джерелах енергії

Законопроєкт також передбачає компенсацію виробникам теплової енергії з відновлюваних джерел різниці між затвердженими тарифами для населення та тарифами для бюджетних установ.

На сьогодні, виробники теплової енергії з відновлюваних джерел можуть розраховувати на стимулюючий тариф лише при її постачанні бюджетним установам.

Рекомендації щодо встановлення стимулюючих тарифів викладені у постанові Кабінету Міністрів України №453 “Про стимулювання заміщення природного газу під час виробництва теплової енергії для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів” від 10 вересня 2014 року. Зокрема, національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та органам місцевого самоврядування рекомендовано встановлювати тариф на теплову енергію, вироблену з відновлюваних джерел, на рівні, не нижче середньозваженого тарифу на виробництво теплової енергії з використанням природного газу. Передбачалося, що середньозважений тариф на виробництво теплової енергії з використанням природного газу буде переглядатися у разі зміни граничного рівня ціни на природний газ, що використовується для виробництва теплової енергії для бюджетних установ та організацій. Однак, незважаючи на зростання вартості природного газу, середньозважений тариф переглядався лише один раз у грудні 2014 року. Постановою НКРЕКП № 906 від 19.12.2014 даний тариф затверджено на рівні 1097.24 грн/Гкал (без ПДВ).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *