Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Проєкт програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду «Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення» та благодійний фонд MAXUS оголосили про початок кампанії щодо привернення уваги населення та української влади до проблеми правильного збору й утилізації відпрацьованих ламп, що містять ртуть.

В рамках акції, організатори планують розповсюдити інформацію про шкідливий вплив на довкілля та здоров’я людини ртуті, що міститься в люмінесцентних лампах, та важливість правильного збору й утилізації таких ламп. Також, з 27 по 29 травня, будуть організовані тимчасові пункти збору й подальшої утилізації люмінесцентних джерел світла в торгівельних центрах мережі Епіцентр.

2015-05-30 14.04.43

Всесвітня організація охорони здоров’я відносить ртуть до токсинів, що найбільш загрозливі для оточуючого середовища та здоров’я людини. Тому відпрацьовані лампи, що містять ртуть, підлягають спеціальній утилізації – їх неможна викидати в звичайні контейнери для сміття.

Однак, навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, українці нерідко стикаються з проблемами, оскільки на сьогоднішній день в державі фактично відсутня система пунктів збору таких ламп від населення.

В якості альтернативи лампам розжарювання, які сприяють глобальному потеплінню, та люмінесцентним лампам, що містять ртуть, екологи й спеціалісти в галузі світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та світильники, що мають високу енергоефективність та є екологічно чистими джерелами світла.

Задля підвищення рівня знання про LED лампи, Фонд MAXUS, ПРООН та ГЕФ пропонують всім бажаючим не лише здати на утилізацію люмінесцентні лампи, а й отримати консультацію з вибору світлодіодних ламп з урахуванням індивідуальних потреб для того чи іншого виду приміщення.

Учасники акції будуть мати можливість отримати екземпляр Азбуки лампи та купон на 15-20% знижку на придбання світлодіодної лампи за кожну здану відпрацьовану лампу.

Відпрацьовані ртутьвмісні лампи будуть прийматись у населення 27 травня – з 13:00 до 21:00, 28 і 29 травня – з 11:00 до 19:00 в гіпермаркетах «Епіцентр» в 23 містах по Україні, серед яких – Київ, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Львів та інші.

Детальна інформація про адреси тимчасових пунктів збору люмінесцентних ламп доступна на сайті Програми UNDP.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *