Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Вирішення спірного питання з ЄС щодо експорту лісу має носити комплексний характер: торгівля лісом має бути невідривно пов’язана з його охороною. Торгівельний фактор питання – нікчемний, оскільки українська деревина складає мізерну частку у загальному імпорті товарів до ЄС.

Заборона експорту деревини у 2015 році не призвела до скорочення обсягів її заготівлі. Обсяги заготівлі деревини в Україні продовжують зростати, більша половина з цього – паливна деревина. З іншого боку, Європейський Союз висловив серйозне незадоволення впровадженням заборони експорту кругляка, хоча дані щодо торгівлі за перші два місяці цього року не дають підстав для такої стурбованості.

Основні показники використання та охорони лісу
Джерело: Держстат України, 2016

У 2015 році було заготовлено 105% від обсягів 2014 року. Найбільший приріст у заготівлі ліквідної деревини у 2015 році продемонструвала… Донецька (198%) область. Серед лідерів також м.Київ (147%), Дніпропетровська обл.(137%) та Луганська (126%). Частка паливної деревини, включаючи дрова, у 2015 року склала 57%, що лише на 2% більше за попередній рік, тож перехід на тверде паливо не міг забезпечити зростання загальних обсягів заготівлі.

У той же час, відтворення лісів не повернулось до рівня 2006 року, а незаконні рубки минулого року зросли на майже на 10% (упродовж 2015р. лише офіційно зафіксовано 7955 випадків незаконних рубок дерев).

Дані торгівлі Україна-ЄС за січень-лютий 2016 року свідчать, що попри часткову заборону експорт до ЄС лише зростає та склав понад 115 млн. доларів США.

Джерело: Держстат України, 2016
Джерело: Держстат України, 2016

Країни ЄС є основним напрямком експорту деревини та товарів з неї для України (проте лише 6% усього експорту до ЄС). Натомість, стрімко впав експорт лісу та товарів з нього до країн СНД (на 55% до відповідного періоду попереднього року).

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *