Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Лісогосподарську галузь поступово охопила криза, яка веде до нівелювання екологічної та соціальної функцій лісів. Політичним вирішенням може стати повернення управління галуззю до Мінприроди.

Особливо гостро у новому бюджетному році стало питання фінансування лісових господарств Сходу та Півдня України, про що останнім часом неодноразово пишуть народні депутати та профспілка галузі. Галузь забезпечила 3,2 млрд.грн платежів до бюджетів усіх рівнів у 2015 році, проте Державний бюджет на 2016 рік не передбачив ні копійки для ведення лісового господарства. Це особливо тяжко позначилось на «збиткових» лісогосподарствах Півдня та Сходу.

Така ситуація різко дисонує з заявленими пріоритетами та стратегічними завданнями, які відображені у розробленій Міністерством агропромислового комплексу Єдиній комплексній стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій  на 2015-2020 рр. Головною метою стратегії у цій сфері є «забезпечення сталого ведення лісового господарства, під яким розуміють догляд за лісами і лісовими землями та їх використання таким чином і з такою інтенсивністю, щоб підтримувати їх біорізноманіття, продуктивність, відновлювальну здатність, життєвість та їх потенціал до виконання тепер і у майбутньому всіх притаманних їм екологічних, економічних і соціальних функцій на місцевому, національному і глобальному рівнях без пошкодження інших екосистем». На практиці ж, 2016 бюджетний рік не передбачає «догляду», лише забезпечення економічних функцій лісів.

МінАПК, що отримало в управління Державне агентство лісових ресурсів  за часів Януковича, очевидно не справляється зі своїм завданням.

Матеріал підготовлено експертами ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля” в рамках періодичного інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” та рубрики “Екологічні акценти”, в якій  публікуються коментарі про актуальні питання екологічної політики та права України.

Підписатися на розсилку інформаційно-аналітичного огляду “Екологічна політика та право” можна за посиланням

Читайте також: Чим закінчиться адмінреформа для лісової галузі?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *