Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Німецька компанія Tado, виробник інтелектуального термостата , що під’єднується безпосередньо до мережі Інтернет , представила цікаву статистику середніх нічних температур , яку підтримують користувачі в своїх будівлях. Результати були отримані на основі даних десятків тисяч термостатів, встановлених в різних країнах Європи. Як бачимо британці є найбільш ощадливими і підтримують в середньому нічну температуру на рівні 15,2°С . Найвищі температури зафіксовані в Румунії – 20,2°С.

Чим заможніша країна тим більш енергозаощадливими є її громадяни
Чим заможніша країна тим більш енергозаощадливими є її громадяни

На думку представників компанії Sahara Design, з наведених цифр можна зробити висновок – чим заможніша країна, тим більш заощадливими є її громадяни. І навпаки – країни , в яких жителі більш відповідально відносяться до енергозбереження, є заможнішими.

Олексій Хабатюк
Олексій Хабатюк

В свою чергу, експерт з питань змін клімату та енергозбереження Олексій Хабатюк наголошує, що тепловтрати залежать не лише від заміни вікон і утеплення фасадів, але й від високих температур всередині приміщень: «Великі тепловтрати в будівлях це не лише проблема низького термічного опору огороджувальних конструкцій. Вклад дає і температурний напір. В умовах України кожен додатковий градус температури в приміщені це збільшення тепловтрат на 5%. За моїми спостереженнями, в багатоквартирних будівлях, які підключені до системи центрального тепло забезпечення (СЦТ) без індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в опалювальний період середньодобова температура в квартирах на рівні близько 21С. Звичайно є проблемні будинки та цілі райони де є «недотопи». Тим не менш, на мій погляд, нічна температура комфорту має бути на рівні 18С. Для цього потрібно погодне та добове регулювання температури. Тоді можна скоротити споживання тепла лише за рахунок оптимізації денної та нічної температури щонайменше на 10%.»

Варто зазначити, що сучасні технології дозволяють регулювати температуру в квартирах залежно від часу доби, а також зонувати по приміщенням, залежно від того в яких ви перебуваєте довший чи коротший час. Ці та інші заходи призводять до значної економії коштів та запобігання «обігріву вулиці».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *