Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

25 вересня 2014 р. Екоклуб “Зелена Хвиля”, як було оголошено, провів традиційну щорічну зустріч випускників-екологів зі студентами-природничниками, в рамках якої випускники розказали про свій досвід працевлаштування, надали поради щодо дисциплін, на які варто звернути особливу увагу при складанні навчальних планів, поділилися інформацією про можливості стажування й роботи у своїх організаціях та надали свої прогнози розвитку ринку праці для екологів. Цей звіт є аналітичним підсумком проведеної зустрічі.

Zustrich_vypusknykiv_2014Цього року у зустрічі взяли участь представники всіх курсів могилянських екологів. (Програма тут) Гостями були Наталія Шумкова та представники школи журналістики. Модерувала зустріч випускниця і викладач кафедри Олена Маслюківська (МП 1998). 11 випускників представляли всі важливі сектори для працевлаштування екологів:

Державний сектор:
– Олена Іщенко, МП 2012, Державна екологічна інспекція,
– Вікторія Малярчук, МП 2013, ДП “Енергоатом”
– Костянтин Сузанський, МП 2012, судовий експерт при Міністерстві Юстиції

 

Українські громадські організації
– Ірина Головко, МП 2007, НЕЦУ
– Тетяна Ігнатенко, МП 2005, Український пелетний союз
– Юля Огаренко, МП 2009, Інститут економічних досліджень і політичних консультацій,

Міжнародні громадські організації
– Анна Сорока, МП 2012, Лісова наглядова рада (FSC),

Бізнес
– Олександр Кісліцин, МП 2007, BakerTilly
– Марина Михайловська, МП 2005, Агрохолдинг «Мрія»
– Роман Петрів, МП 2006, BP

Науково-дослідницька установа
– Дар’я Болдарєва, МП 2007, Інститут геохімії навколишнього середовища
1. Перший досвід роботи
Більшість випускників наголосили на необхідності отримання практичного досвіду під час навчання шляхом залучення до організації заходів у якості волонтера. Корисним є досвід членства у студентській організації «Екоклуб «Зелена хвиля», оскільки студент може отримати досвід повного циклу організації заходу чи проєкту.

Першу роботу присутні знайшли, по більшості, через контакти в рамках кафедри, випускників, екоклубівців. Прикладами є НЕЦУ, де сьогодні працюють 5 випускників кафедри, МАМА-86, де у свій час починали свою професійну кар’єру до 10 могилянських екологів чи IBCenter, заснований випускницею кафедри, і де отримали цінний досвід випускники різних років.

Навчання за кордоном не особливо вплинуло на зайнятість присутніх випускників. На думку Олени Маслюківської, сьогодні навчання за кордоном корисне з двох причин: 1) є необхідність поглибити знання у сфері, яка в Україні поки не розвинута і 2) як спосіб подовжити студентські роки, аби визначитися із напрямком подальшого розвитку. Досвід останніх років показує, що випускники міжнародних програм не отримують значних переваг при працевлаштуванні в Україні.

2. Кар’єра
Присутні випускники комфортно почуваються на своїх місцях. Лише двоє працюють на одному місті, решта – змінили місце роботу 2-3 рази.
Новим досвідом фрілансерства ділилася Юля Огаренко. Маючи певне коло контактів і авторитет дослідника, можна працювати на різні організації, виконуючи аналітичні дослідження.

3. Предмети, на які слід звертати увагу під час навчання
Із дискусії можна виділити кілька напрямків:
1) Курси з кафедри екології:

  •  Предмети, які дають розуміння канви, в якій працює еколог: «Сталий розвиток», «Екологічна економіка», «Управління природоохоронною діяльністю» тощо
  • Екологічне право – дуже і дуже потрібне, особливо з акцентом на Європейське екологічне право. Слід вчитися більше, ніж дає обов’язковий курс, можливо обирати додаткові курси з правниками.
  • Оцінка впливу на навколишнє середовище
  • Екологічна сертифікація
  • Енергоаудит та енергоефективність
  • Техноекологія
  • Польові практики

2) Предмети з інших кафедр

  • Англійська – обов’язково. Не слід пропускати курси Перекладознавство, “Public speaking”та “Academic Writing”
  •   Курси, які сприяють розвитку особистості: психологія, конфліктологія
  •   Курси, які дають навички: вебтехнології, фотошоп

4. Необхідні навички:

  • Комунікації: аргументувати, переконувати
  • Аналітичні: слід вміти швидко розбиратися в темі.
  • Управління проєктами: дуже цінним є практичний досвід, наприклад в рамках екоклубу
  • Англійська: MUST HAVE!

5. Стажування
На стажування готові прийняти НЕЦУ, Держекоінспекція, Лісова наглядова рада, Агрохолдинг«Мрія», МАМА-86.

6. Прогнози розвитку спеціальності

  • Адаптація до екологічного законодавства ЄС у зв’язку з підписанням угоди про Асоціацію України з ЄС.
  • Аудит та сертифікація
  •   Енергетична безпека: енергоефективність, відновлювальна енергетика, біоенергетика
  •   Життєвий цикл продукції
  •   Управління водними та земельними ресурсами
  •   Агрохімія тихарчова промисловість
  •   Нефінансова звітність (GRI, КСВ)

7. Орієнтовна зарплата випускника та спеціаліста з досвідом (ціни вересня 2014 р.)

  •   Мінімальні зарплати традиційно найнижчі в науковій сфері: від 1800 грн. Перевагою є можливість займатися улюбленою справою і гнучкий розклад.
  •   Громадські організації можуть запропонувати для початку 3000-7000 грн і при досвіді, і гарному портфелі проєктів – до 10-12 тис. грн. Якщо НУО є аналітично-консалтинговим і працює із закордонним партнерами,то можна розраховувати на прив’язку зарплати до твердої валюти: 700-1500 євро.
  •   Дохід у державному секторі варіює від 1200 грн до 3-4 тис. грн., залежно від організації, і може сягнути 6-8. Перевагами є бонуси у вигляді можливості навчатися за рахунок держави і не за рахунок відпустки.
  •   Бізнес готовий взяти випускника на 3-8 тис грн. і з часом можна розраховувати на 1000-1500 тисяч євро.

Підсумовуючи, слід наголосити, що зустріч, безумовно, стала корисним досвідом для студентів, допомогла їм розставити пріоритети та акценти у їх навчанні та плануванні майбутнього. Всі присутні стали причетними до культивування спільноти могилянських екологів, яку щорічно удобрює Екоклуб “Зелена Хвиля”. Наступного року буде продовження і всі з нетерпінням чекатимуть на оновлення даних про нішу для працевлаштування для екологів.

Олена Маслюківська
Київ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *