Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

У Києві відбувся кліматичний форум «Енергія змін», присвячений енергоефективності та енергозбереженню в Україні. В результаті роботи молодь з 14 міст України створить Точки Тепла для забезпечення комфортної зими співвітчизників.

Енергія Змін
Енергія Змін

З 2 по 5 жовтня у Києві відбувся кліматичний форум «Енергія змін — 2014», який зібрав 55 екологічних активістів з 14 міст і містечок України для обміну досвідом, отримання нових знань. Основним завданням форуму була розробка спільної всеукраїнської кампанії у царині енергозбереження та енергоефективності. За результатом чотирьох днів форуму учасники окреслили концепцію, робочий план та формат просвітницької кампанії «Точка тепла», перший етап якої буде реалізовано упродовж двох найближчих місяців.

«Учасники форуму вирішили обрати нагальну потребу цього кризового опалювального сезону — правильне утеплення. Якісне утеплення осель і соціальних об’єктів із дотриманням усіх технологій і принципів дозволить українцям економити енергоносії. Відповідальність за це несе кожний, і наше завдання — навчити людей абетки правильного утеплення вже цієї осені», — коментує результати форуму Інна Дацюк, заступниця голови Української молодіжної кліматичної асоціації (УМКА).

Кожний день форуму був присвячений окремій темі. У день натхнення українські науковці та експерти зі світовим іменем коментували кліматичні зміни, що прискорюються на планеті внаслідок залежності держав від викопного палива, та роль України у розрішенні світової енергетичної кризи. “Якщо існує держава, яка прямо зараз має працювати над енергоефективністю, над переходом на відновлювану енергетику, то без сумніву це – Україна,” – стверджує Білл МакКіббен, дослідник та автор книжок про глобальні кліматичні зміни, натхненник руху 350.org.

У день рішень у царині енергоефективності та відновних джерел енергії учасники познайомились практичними інструментами, які можуть допомогти Україні досягнути енергонезалежності. Андрій Зінченко з ініціативи ‪#‎energytorrent‬ ділиться: “Кожна третя біогазова установка в Німеччині побудована фермером власноруч. Але в Україні про це не дуже люблять говорити, адже виробники хочуть спочатку нагрітись самі, а потім гріти нас.”

День знайомства з владою був присвячений взаємодії екологічних активістів і громадських організацій з органами влади на різних рівнях. «Влада — це перш за все люди, які працюють на нас та за наші гроші. Влада — це такі самі люди, як і ми, і вони потребують відповідного ставлення. За наслідками роботи дня з владою є велика надія, що активісти зрозуміли систему роботи органів влади, їх обов’язки та права, можливості тісної та взаємовигідної співпраці. Влада — це не страшне слово, це помічник у добрих справах», — переконаний експерт з енергоефективності Дмитро Сакалюк, «Екоклуб», м.Рівне, співрозробник електронної системи моніторингу витрат енергоресурсів «Енергобаланс».

У день дій учасники працювали над всеукраїнською кампанією “Точка Тепла” та провели соціальну екологічну акцію «Зігрій бабусю!», де креативним перфомансом закликали майбутніх парламентарів і теперішню владу витрачати кошти на якісне утеплення, а не на політичні агітки.” «Марнотратство влади полягає також у тому, що через незадовільний стан житлового фонду і соціальних об’єктів ми маємо величезні втрати тепла. Ситуацію можна покращити навіть встановленням недорогих склопакетів, але встановлення має бути виконане якісно», — стверджує фахівець з енергоефективності, Ілля Єременко, «Екоклуб» м. Рівне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *