Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Співробітники ПЗФ України збагатили свій досвід освітньо-виховної роботи під час круглого столу, проведеного в рамках Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України».

Цей рідкісний за вітчизняними мірками захід став можливим завдяки співпраці Національного осередку Міжнародної мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття, що його заснував Український екологічний клуб «Зелена Хвиля», та Міністерства екології та природних ресурсів України.

Круглий стіл "Нарощування потенціалу..."Круглий стіл «Нарощування потенціалу для збереження біорізноманіття в Україні: формування мережі практиків зі збереження біорізноманіття з метою підвищення рівня екоосвіти в установах природно-заповідного фонду», що пройшов 24 квітня2013 р. в Києві, зібрав близько 80 учасників із різних куточків України. Освітяни, які працюють в установах ПЗФ, із надзвичайним інтересом ознайомилися з напрацюваннями одне одного, а також із новітніми для України матеріалами й методами освітньої роботи в галузі збереження біорізноманіття.

Від імені господарів заходу учасників круглого столу привітала Олеся Петрович, яка опікується освітянами в Міністерстві екології та природних ресурсів.

Олена Тарасова – координатор проєкту «Нарощування потенціалу для збереження біорізноманіття в Україні: створення мережі та підвищення рівня освіти», в рамках якого відбувся круглий стіл, окреслила нові можливості для збереження біорізноманіття в галузі освітньо-виховної роботи та просвіти. Зокрема вона закликала присутніх через Національний осередок приєднатися до Міжнародної мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття і таким чином отримати доступ до сучасних освітніх матеріалів і створити платформу для обміну досвідом та ідеями. Також вона презентувала методичні матеріали, розроблені Центром зі збереження біорізноманіття та охорони природи при Американському музеї природничої історії в Нью-Йорку (США), що вперше перекладені українською мовоюта адаптовані для використання у вітчизняних установах ПЗФ.

Нагадаємо, що до сьогодні в Україні не проводиться цілеспрямованої підготовки спеціалістів зі збереження біорізноманіття, хоча компоненти такої дисципліни викладаються в рамках різних курсів вищих навчальних заходів. Брак систематизованих матеріалів значно ускладнює підготовку і самопідготовку фахівців, які мають здійснювати природоохоронні заходи та провадити ефективну освітньо-виховну роботу серед громадськості.

Однак це зовсім не означає, що вітчизняні фахівці поступаються зарубіжним. Це вони переконливо продемонстрували у своїх презентаціях. Про освітньо-виховні заходи, що впроваджуються працівниками ПЗФ, розповіли Вікторія Бундзяк (Карпатський біосферний заповідник), Андрій Сагайдак (РЛП «Міжрічинський»), Євгенія Яблоновська-Грищенко (Канівський природний заповідник), Сергій Панченко (Деснянсько-Старогутський НПП) та Світлана Лахва (природний заповідник «Горгани»). На жаль, обмежений час не дозволив вислухати всіх бажаючих, однак цілком зрозуміло, що співробітники ПЗФ України часто мають унікальний досвід, і їм необхідна можливість цим досвідом обмінюватися.

Міжнародний досвід навчально-виховної роботи презентувала Наталія Гозак, експерт проєкту «Нарощування потенціалу для збереження біорізноманіття в Україні». Під час півторагодинної сесії учасники ознайомилися з маловідомим у нас освітнім підходом – інтерпретацією (чи тлумаченням) природи, головна відмінність якого полягає в максимальному особистому залученні слухачів, і обговорили перелік форм освітньо-виховної роботи, що використовують у своїй щоденній діяльності на місцях.

На завершення заходу експерт проєкту Наталія Гудкова представила на розсуд присутніх CD-збірку навчальних матеріалів з основ збереження біорізноманіття і запропонувала долучитися до її вдосконалення. А Микола Чорний, який впродовж 15 років очолював Канівський природний заповідник, а наразі адаптував частину запропонованих у збірці тематичних блоків, поділився власними враженнями і підкреслив, що якби ці матеріли потрапили до рук вітчизняних ПЗФ 20 років тому, то і управлінці, й освітяни сьогодні працювали б набагато ефективніше.

Нагадаємо, що згадані матеріали будуть невдовзі доступні для зареєстрованих учасників Мережі на сторінці Матеріали.

Усім присутнім було запропоновано прямо на місці заповнити анкети і долучитися до Мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття, а також надати свої пропозиції до резолюції круглого столу.

За результатами анкетування 100% опитаних відзначили, щокруглий стіл був безперечно корисним. Оцінюючи реалістичністьзастосування знань і навичок, учасники поставили 4,8 балів зап’ятибальною системою. Співвідношення теорії до практичної інформації також оцінене як дуже добре збалансоване (4,5 бали), трохи поступається новизнаінформації (4,3), хоча це компенсується її корисністю –4,9 балів з 5 можливих!(conservation.in.ua).

Ми щиро сподіваємося, що наша ініціатива покладе початок тривалій системній співпраці освітян заради збереження біорізноманіття. Нагадуємо, що Національним осередком Міжнародної мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття планується проведення 2-х денного тренінгу-семінару за темою збереження біорізноманіття для співробітників відділів екологічної освіти та рекреації ПЗФ. Анонс про запланований захід невдовзі розміщено на сайті мережі.

Проведення заходу стало можливим завдяки фінансовій підтримці Програми МАТРА Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів та Фонду МАВА (Швейцарія).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *