Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

11 квітня 2013 року за підтримки Федерального міністерства науки та досліджень (BMBF), Інформаційного центру DAAD у Києві та АВЕ «Альтернатива» Україну відвідає професор Ернст Гюнгес.

Професор Гюнгес очолює Міжнародний центр досліджень геотермальної енергії, Німецький центр досліджень геотерми, з вересня 2012 – Європейський енергетичний дослідницький аліанс (EERA), програма геотерми. У рамках його візиту пройде конференція, що об’єднає 70 українських вчених, адміністраторів у галузі науки та молодих науковців.

Геотермальна електростанція Несьявеллір в ІсландіїЕрнст Гюнгес розповість у своїй доповіді «Геотермальні технології» про майбутнє значення енергії з Землі та актуальний стан досліджень у Німеччині. Українські дослідження з геотермії представить професор Дмитро Рудаков, завідувач кафедри гідрогеології та інженерної геології Національного гірничого університету (м. Дніпропетровськ). Генеральний консул Німеччини у м. Донецьку Клаус Ціллікенс підкреслить стратегічне значення співпраці у розвитку альтернативних джерел енергії.

Метою німецької політики в галузі захисту довкілля є посилене використання альтернативних джерел енергії. Сильно зростаючі ціни на нафту та газ сприяють підвищенню інтересу до використання відновлюваних джерел енергії як запоруки енергонезалежності держави.

У багатьох країнах альтернативна енергетика та геотермальна енергія зокрема використовуються в якості одного з основних джерел енергії. Китай є світовим лідером у використанні геотермальної енергії, за ним слідують Швеція і США. Четверте місце посідає Ісландія. В її столиці – у місті Рейк’явік, майже 90% будинків постачаються гарячою водою із геотермального родовища.

Пан Гюнгес зазначає: «Існує багато способів перетворити тепло в інші форми енергії. Так, наприклад, за допомогою парової сили можна зробити з тепла електроенергію або навпаки – перетворити його в холод. Останнє рішення може бути використане в майбутньому, зважаючи на глобальне потепління та екологічні зміни. Геотермальна енергія належить до одного з провідних варіантів забезпечення стійкого енергопостачання, а власне Земля вже благає про те, щоб людство використовувало її енергію».

Співпраця Німеччини та України в галузі геотермії вже має певну традицію. Темою геотермії Генеральне консульство у Донецьку відкрило для України й особливо для Донбасу цікаве та майже нове поле альтернативного використання енергії. Починаючи з 2011 року Консульство організувало дві конференції у співпраці з Центром геотермії у Бохумі, під час яких німецькі та українські експерти, вчені та представники промисловості могли зустрітись й обговорити можливості застосування тепла земних надр, починаючи від використання його в приватних будинках і аж до виробництва струму на децентралізованих електростанціях.

Вступивши до Європейського енергетичного співтовариства, Україна зробила свій вибір на користь відновлюваних джерел енергії як економічно вигідних та екологічно чистих. Кожна країна обирає свій шлях енергонезалежності: це вже не просто доцільно, а необхідно. І залежно від природних факторів обирається той вид ВДЕ, який є найбільш ефективним для даної території. Найбільш привабливими для інвесторів в Україні стали вітрова, сонячна та біо-енергетика – залежно від регіону, та можливо, експерти змінять наше бачення перспектив геотермальної енергетики в Україні також.

Джерело: АБЕ Альтернатива

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *