Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

До річниці аварії на АЕС Фукусіма 12 березня українці зібрались під будинком уряду протестувати проти продовження використання застарілих атомних реакторів та створення нових небезпечних ядерних об’єктів. Активісти громадських екологічних організацій роз’яснили, чому сценарій аварії на АЕС Фукусіма дуже ймовірний в Україні. Всіх прихильників атомної енергетики намагались записати у ліквідатори наступної аварії на АЕС. З уряду бажаючих стати ліквідатором не виявилося.

Українці не хочуть перетворювати країну на ядерний смітник
Українці не хочуть перетворювати країну на ядерний смітник. Фото НЕЦУ

«Аварія у Японії сталася саме на застарілих ядерних енергоблоках, які працювали у терміни, що значно перевищували передбачені у початкових проєктах. Зважаючи на це, ряд країн з розвиненою атомною енергетикою відмовився від подовження терміну роботи ядерних реакторів. А в Україні програма по подовженню прострочених реакторів виконується повним ходом: у 2011 подовжили ще на 20 років термін роботи реакторів №1 та №2 на Рівненській АЕС, тепер готують до подовження реактор №1 на Южно-Українській, який взагалі є експериментальним», – розповідає організатор акції, експерт з енергетичних питань Національного екологічного центру України Дмитро Хмара.

Окрім подовження роботи старих енергоблоків, уряд починає будівництво нових небезпечних об’єктів: ядерного могильника під Києвом, заводу по виробництву ядерного палива для старих реакторів, двох ядерних реакторів радянського зразку на Хмельницькій АЕС, та ще чотирьох ядерних реакторів у різних регіонах України.

Учасники акції вимагали від уряду виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України» від 08.04.2011, яке не виконується ані Міністерством енергетики та вугільної промисловості (яке мало затвердити у тримісячний термін оновлену Енергетичну стратегію України на період до 2030 року з урахуванням нових викликів та загроз енергетичній безпеці держави), ані Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом», яка досі працює над подовженням терміну експлуатації енергоблоків вітчизняних АЕС у понадпроєктний термін.

Активісти також вимагали ініціювати мораторій на подовження експлуатації старих енергоблоків; зобов’язати Міненерго забезпечити підготовку до зняття з експлуатації блоку №1 на Южно-Українській АЕС; переглянути плани з розбудови ядерної галузі України.

Звернення до Президента та Прем’єр-міністра України щодо загроз від ядерної енергетики

Тим часом, 13 березня Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) узгодила техніко-економічне обгрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Щоправда, як повідомляє “Українська енергетика“, ТЕО будівництва блоків схвалено з низкою застережень, які пов’язані в першу чергу з необхідністю обгрунтування можливості інтеграції існуючих будівельних конструкцій енергоблоків у проєкт реакторної установки типу ВВЕР-1000/В-392.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *