Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Ринок «зелених» товарів та послуг в Україні може зрости у десять разів до 2020 року, про це заявила Юлія Березовська, директор конкурсу ділових та соціальних «зелених» проєктів  Green Awards Ukraine 2011.

«На сьогодні сегмент «чистих технологій» є швидкозростаючим, ми очікуємо зростання інвестицій в енергоефективність, наслідком якого є ріст попиту на енергоефективне устаткування та товари, на практичний етап реалізації вийшли великі інфраструктурні проєкти відновлювальної енергетики, крім того, можна констатувати зростання інтересу до «зелених» технологій у сегменті будівництва житла преміум-класу та офісних центрів класу А, зростає кількість проєктів сегменті «зеленого» ритейлу та  туризму», – розповідає директор конкурсу ділових та соціальних «зелених» проєктів Green Awards Ukraine 2011. Експерт зазначила, що за оцінками професійного видання CleanTech, у 2010 році ринок «зелених» товарів та послуг в Україні складав близько 15 мільярдів гривень, а за підсумками 2011  року, як прогнозується, зросте до 20 мільярдів гривень.

«Ми очікуємо на реалізацію проєктів у сфері водопостачання та каналізації, а також переробки та утилізації відходів. Це два великих сектори, роль яких важко переоцінити у забезпеченні життєдіяльності міст, тож такі проєкти є надважливими. На жаль, сьогодні в Україні усе ще існують бар’єри, які перешкоджають реалізації інвестиційних проєктів у цих сферах.  Якщо найближчим часом вдасться створити сприятливе законодавче поле, уже у найближчі 2-3 роки ринок екологічно чистих технологій, товарів та послуг зросте у рази. Ми прогнозуємо, що до 2020 р. обсяг «зеленого» ринку перетне позначку 100 мільярдів гривень», – впевнена Юлія Березовська.

Разом з тим, як зазначає експерт, оцінки сегменту мають певну похибку, адже на сьогодні в Україні система збору даних Держкомстату не адаптована до міжнародної системи ОЕСР (Євростат). У зв’язку з розвитком «зеленої надбудови» над практично кожною сферою підприємницької діяльності, наразі є доцільним введення реєстру підприємств, чия діяльність відноситься до сектору екологічних товарів та послуг. Також, як вважають в оргкомітеті Конкурсу Green Awards Ukraine, необхідним є виділення в статистичних бюлетенях та звітах видів діяльності по класифікатору видів економічної діяльності у більш широкому обсязі, а до основного опитувальника по звітності підприємств бажано включити додаткову екологічну складову по обсягу реалізованої продукції/послуг.

Перший в Україні незалежний конкурс ділових та соціальних «зелених» проєктів Green Awards Ukraine оцінює реалізовані проєкти у сегменті екологічного менеджменту, розвиту та використання екологічно чистих технологій, охорони навколишнього середовища в Україні.

Відмінні риси конкурсу: авторитетне інтернаціональне журі та прозора процедура оцінки.

Місія Конкурсу – у розвитку «зеленої» економіки та екологічно відповідального стилю життя та бізнесу.

Прийом проєктів на конкурс триває до 15 листопада н.р.

Детальніше по конкурс Green Awards Ukraine дізнавайтесь на офіційному сайті http://www.greenawards.info або в Оргкомітеті Конкурсу по тел.: + 38 044 498 90 56 або за ел. поштою: info [at] greenawards.info.

Сектор екологічних товарів та послуг складається з технологій, товарів та послуг, що:

  • Вимірюють, контролюють, відновлюють, запобігають, турбуються, мінімізують, відшукують та відчувають екологічну шкоду, завдану повітрю, воді та ґрунту, так само як і проблем, пов’язаних із відходами, шумом, біорізноманіття та ландшафтами. Сегмент включає «чистіші» технології, товари та послуги, що запобігають забрудненню;
  • Вимірюють, контролюють, відновлюють, піклуються, мінімізують, досліджують та є чутливими до виснаження ресурсів. Це випливає здебільшого у ресурсоефективні технології, товари та послуги, що мінімізують використовування природних ресурсів.

ОЕСР (Євростат, 2009)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *