Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Компанія Google оприлюднила дані, відповідно до яких у 2010 році дата-ценрами та офісами компанії було спожито 2 259 998 МВт год електроенергії. Це близько 10 частини електроенергії, яку споживає все населення України на освітлення квартир та інші комунально-побутові потреби.

Як стверджує компанія, ці цифри були б значно більшими, якби не заходи з підвищення енергоефективності обладнання, завдяки яким при одному пошуку в Google використовується лише 0.0003 КВт год електроенергії. На 100 пошуків буде витрачено стільки електроенергії, скільки споживає ноутбук протягом 1 години.

Скільки електроенергії споживає Google?
Скільки електроенергії споживає Google?

Якщо Ви протягом року користуєтеся основними сервісами Google, то при цьому серверами витрачається не більше електроенергії, ніж якби лампа на 60 Вт була увімкнено протягом 36 годин.

За рахунок чого було досягнуто такої ефективності? Дата-центри Google, як стверджують у компанії, споживають вдвічі менше електроенергії, ніж типові дата-центри інших компаній. Google охоче ділиться порадами для підвищення енергоефективності дата-центрів. Перш за все, необхідне постійне вимірювання та контроль ефективності використання електроенергії дата-центрами. Для контролю використовується показник, який характеризує співвідношення споживання електроенергії всією будівлею дата-центру та кількості електроенергії, яка використовується безпосередньо комп’ютерним обладнанням. Якщо в 2006 році типовим значенням цього показника було 2, то в 2011 році в дата-центрах Google він зменшився до 1.16. Тобто значна економія електроенергії була досягнута завдяки оптимізації енергопостачання будівель дата-центрів, а саме: розподілу гарячих та холодних повітряних потоків, удосконалення систем кондиціонування та постачання електроенергії, використання енергії навколишнього середовища для охолодження, підвищення температури на термостаті на кілька градусів і т. ін.

Окрім заходів з підвищення енергоефективності, Google зменшує свій негативний вплив на довкілля завдяки купівлі електроенергії, виробленої завдяки відновлюваним джерелам енергії. У 2010 році чверть всієї електроенергії, використаної Google, надійшла із відновлюваних джерел. В 2012 році цей показник планують збільшити до більш, як 35%.

Чверть електроенергії, яку споживає Google, надходить з відновлюваних джерел
Чверть електроенергії, яку споживає Google, надходить з відновлюваних джерел

Додатково, для досягнення мети стати вуглецево нейтральною компанією Google купує сертифіковані вуглецеві одиниці від проєктів, які скорочують викиди парникових газів, зокрема, від проєктів, які утилізують біогаз на полігоні твердих побутових відходів та на тваринницькому комплексі в США.

Google - це більше, ніж вуглецево нейтральна компанія
Google - це більше, ніж вуглецево нейтральна компанія

Однак, Google не зупиняється й на цьому. Завдяки інвестиціям у масштабні проєкти із використання відновлюваних джерел енергії загальною потужністю 1,7 ГВт, компанія прагне виробляти значно більше чистої електроенергії, ніж споживають її дата-центри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *