Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

За інформацією Державної екологічної інспекції в Миколаївській області станом на  27 лютого 2011 року пиління червоного шламу з ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» майже припинилося у зв’язку із послабленням вітру та снігом. Спеціалістами інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрано проби ґрунту в зоні розповсюдження пилу. На адресу генерального директора ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» направлено припис щодо усунення порушень природоохоронного законодавства. Після отримання результатів лабораторних досліджень ґрунтів будуть розраховані збитки, завдані навколишньому природному середовищу та пред’явлено претензію підприємству.

На Миколаєвщині ліквідовують розпилення червоного шламу
На Миколаєвщині ліквідовують розпилення червоного шламу. Фото з сайту novosti-n.mk.ua

Голова Миколаївської облдержадміністрації, Микола Круглов, під час прес-конференції 28 лютого заявив, що викиди червоного шламу із шламосховища на Миколаївському глиноземному заводі сталися з вини проєктувальників і в зв’язку з погіршенням погодних умов. За його словами, викид шламу стався в першу чергу через недоліки, допущені при будівництві шламосховища. “До цього додалися сильний вітер, мороз, переповнення шламосховища і ми отримали викиди пилу з шламосховища”, – сказав Микола Круглов.

Він також звернув увагу, що кілька місяців тому на шламосховищах МГЗ була проведена спеціальна перевірка і за її результатами фахівці стверджували, що подібних ситуацій тут статися не могло. Виходячи з цього, Микола Круглов вже підготував лист до Міністерства навколишнього природного середовища України з проханням ще раз зробити експертизу даного шламосховища.

В результаті розпилення червоного шламу постраждали села Прибузьке, Лимани, Галицинове. Як повідомляє сайт novosti-n.mk.ua, місцеві жителі стверджують, що розпилення червоного шламу постійно відбувалося протягом 20-26 лютого. В результаті всі дерева, поля та домівки місцевих мешканців покрилися рудим нальотом.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року відбувся масштабний витік червоного шламу в Угорщині. Тоді українські експерти заявляли, що сховища на українських комбінатах несуть більш серйозну загрозу екології, ніж угорські. “Склад наших шлаків більш рідкий, і у випадку аварії ці отруйні відходи швидше потраплять у навколишнє середовище”, – пояснила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Разом з тим, представники Миколаївського глиноземного заводу заспокоювали громадськість.  “Сховище знаходиться під постійним наглядом. Ми часто проходимо сертифікацію”, – розповів тоді начальник прес-служби Миколаївського глиноземного заводу Ірина Прохорова.

Читайте також про інші потенційно небезпечні резервуари промислових відходів на території України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *