Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Підсумки роботи Національного агентства екологічних інвестицій за 2010 рік та плани роботи на 2011 рік було обговорено на Колегії Нацекоінвестагентства у вівторок, 25 січня. Про це повідомляє прес-служба установи.

Зокрема, у виступах зазначалося, що у відповідності до програми діяльності Уряду та пріоритетів діяльності Національного агентства екологічних інвестицій України на 2010 рік основна увага приділялась залученню в Україну інвестицій через механізми Кіотського протоколу, підписанню міжнародних угод щодо співробітництва з питань зміни клімату, формуванню позиції України та участі в міжнародних переговорних процесах, зокрема на світовому саміті у Канкуні. А також – впровадженню гнучких механізмів Кіотського протоколу.

Одним з головних зобов’язань України за Кіотським протоколом є належне функціонування національної системи оцінки антропогенних викидів і поглинання парникових газів. У період з 30 серпня по 4 вересня 2010 р. виконано супровід централізованого розгляду експертами Секретаріату Рамкової Конвенції зі зміни клімату (РКЗК) ООН Національного кадастру парникових газів. За результатами розгляду зауважень Нацекоінвестагентством було підготовлено оновлену версію Національного кадастру, яка була розміщена на офіційному сайті Секретаріату РКЗК ООН 17 жовтня 2010 р.

Нацекоінвестагентством було забезпечено функціонування Національного електронного реєстру антропогенних викидів та абсорбції парникових газів та його взаємодія з міжнародним журналом транзакцій, а також оприлюднення інформації Національного електронного реєстру антропогенних викидів та абсорбції парникових газів відповідно до вимог РКЗК ООН. За 2010 р. виконано 59 транзакцій з передачі одиниць (частин) встановленої кількості та одиниць скорочення викидів до реєстрів інших країн.

На прохання керівництва міжнародного журналу транзакцій фахівцями Нацекоінвестагентства здійснено перевірку національних реєстрів Ісландії та Естонії на відповідність правилам ведення реєстрів.

Схема зелених інвестицій

[adsense size=’2′]

В рамках Договору купівлі-продажу одиниць (частин) установленої кількості між Національним агентством екологічних інвестицій України та Міністерством довкілля, сільськогосподарських та морських справ Іспанії, укладеного 25 листопада 2009 року було проведено два засідання Наглядового комітету. 8 грудня 2010 року укладено Меморандум між Виконавчим комітетом Комісії із зміни клімату Португалії та Національним агентством екологічних інвестицій України.

Україну було широко представлено на Конференції ООН з питань зміни клімату у м. Канкун (Мексика), що дозволило відстояти позицію держави при підготовці підсумкового документу самміту. Вперше за історію переговорів України щодо глобальної зміни клімату наша держава отримала згоду на розміщення окремого стенду в рамках Конференції. Це є певним свідченням зростання позитивного іміджу Української держави.

Щодо впровадження схеми цільових екологічних (зелених) інвестицій (СЗІ), то, як зазначалося на Колегії, саме торік було розпочато реальну роботу у цьому напрямі. Так, у 2010 р. проведено 4 засідання Міжвідомчої робочої групи, на яких було розглянуто та рекомендовано до схвалення 640 проєктів з теплової санації будівель соціального значення у 8 областях України. Перша черга проєктів з теплосанації (238 проєктів у Луганській, Сумській областях та АР Крим) погоджена Міністерством фінансів та Прем’єр-міністром України. У грудні минулого року Нацекоінвестагентством було проведено тендер, який визначив виконавців робіт по Сумській області та АР Крим. На початку 2011 року японський контрагент – державна організація NEDO – погодила ще 125 проєктів СЗІ для об’єктів освіти та охорони здоров’я.

З японською стороною, Мінфіном та Прем’єр-міністром України погоджені проєкти «Будівництво очисних споруд по очищенню шахтних вод шахти ім. П.Л. Войкова, у м. Свердловськ Луганської області» та «Капітальний ремонт Миколаївської лікарської амбулаторії, АР Крим, Сімферопольський район, смт. Миколаївка. Зміна вікон i утеплення фасадів». Їх реалізація розпочнеться у 2011 році.

Загалом торік надійшло та опрацьовано 21 проєкт СЗІ щодо заміни котлів у закладах освіти та охорони здоров’я (у Сумській та Житомирській областях). З них 13 проєктів були розглянуті на засіданнях МРГ та затверджені наказами Нацекоінвестагентства. Також був розглянутий та затверджений проєкт «Будівництво заміщуючих потужностей на котельні КП «Іллічівськтеплоенерго».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *