Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Доля лісового відомства і лісового господарства у ході адмінреформи, яка йде повним ходом*, була однією із тем, які найгарячіше обговорювалася серед учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Еколого-економічні та соціальні проблеми неефективних і несталих методів ведення лісового господарства та незаконних лісозаготівель в Україні», що пройшла на початку грудня у Львові.

Зокрема, член неурядової організації «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павелко вважає, що реорганізація Дежкомлісгоспу була неминучою, але питання у тому, що буде далі. І завдання громадськості – спрямувати цю реорганізацію у найбільш екологічно та економічно доцільне русло, зокрема – підпорядкувати ДКЛГ не МінАПК, а Мінприроди, оскільки головна функція лісів – екологічна.

А голова ГО «Екосфера» Оксана Станкевич вважає, що господарські функції варто передати спеціалізованому державному лісогосподарському об’єднанню, яке треба створити за польським прикладом, а розпорядницькі функції віддати Лісовій агенції, яку варто заснувати на місці ДКЛГ.

Натомість російська модель ведення лісового господарства (передача лісових ділянок в концесію тощо) на конференції різко критикувалася, оскільки «російська» система спричиняє хижацьке знищення лісових ресурсів. І саме трирічної давності російська реформа, результатом якої стало фактичне знищення низової ланки охорони та поточного догляду за лісами (лісників, які відповідають за свої обходи), спричинила цьогорічні жахливі пожежі у наших північних сусідів.

Не варто забувати і про те, що у разі реалізації російської моделі сотні тисяч лісників можуть втратити роботу, в той час як реорганізація за польським зразком не тільки збереже робочі місця, а й на порядок покращить економічну віддачу від лісового сектору, дозволить зберегти лісові ресурси у належному стані.

Учасники зібрання обговорили широке коло питань, які торкаються різнобічних соціальних та економічних наслідків ведення лісового господарства для добробуту місцевих громад. Особливу увагу звернено на причини та наслідки незаконних рубань лісу, зокрема представлено результати соціологічних досліджень громадської думки, погляд фахівців і підприємців на соціальні, правові та економічні аспекти цих незаконних дій у сфері лісокористування.

Конференція відбувалася у рамках реалізації регіональної Програми ENPI-FLEG «Удосконалення систем правозастосування й управління в лісовому секторі у країнах-учасницях Європейської політики добросусідства та Росії» що здійснюється Світовим банком спільно з Міжнародною спілкою охорони природи (МСОП) та Світовим фондом дикої природи (WWF) за підтримки Європейського Союзу.

Дослідження, проведені Програмою ENPI-FLEG, в цілому підтверджують необхідність реорганізації нинішньої системи управління лісовою галуззю. Зокрема, проведений консультантом Світового банку Олександром Банчуком аналіз лісового та суміжного законодавства на корупційні показав, що одним із таких ризиків є конфлікт інтересів, закладений у статусі Держкомлісгоспу (ДКЛГ). Адже у повноваженнях ДКЛГ поєднуються взаємовиключні функції:

– вироблення політики і фактичне здійснення адміністративних повноважень. Це дозволяє органу влади приймати «під себе» підзаконні нормативні акти, які покликані врегулювати порядок здійснення адміністративної влади;

– надання дозволів і перевірка дотримання дозвільних умов. Це призводить до того, що ефективність інспекційної діяльності органів лісового господарства залишається на вкрай низькому рівні, оскільки виявлення та фіксація порушень одночасно означає і визнання невірності власного попереднього рішення про надання певного дозволу. Також орган влади вимушено ставиться в ситуацію, коли «права рука змушена карати ліву руку»;

– охорони лісів і ведення прибуткового лісового господарства;

здійснення державної влади і господарської діяльності.

* Дивись відповідний Указ Президента від 10 грудня ц.р. та деякі коментарі до нього. Зокрема, цим Указом Державний комітет лісового господарства став Державним агентством лісових ресурсів. Завдання агенції – управляти державною власністю. ДКЛГ позбавили двох функцій: провадження державної політики та контролю, оскільки такі повноваження мають органи виконавчої влади, які називаються, відповідно «служба» та «інспекція». Поки що не зрозуміло, як саме буде вестись це саме управління лісовими ресурсами – чи то за польською моделлю (утворення державного консорціуму (об’єднання абощо), якому і передадуть в користування ліси під контролем новоствореної агенції), чи усе та ж Агенція буде здавати ліси в концесію за російським, розкритикованим і експертами, і НУО, і самими лісівниками,в пух і прах, сценарієм.

Втім, ще залишається маса питань щодо того, як саме буде реалізуватися цей указ, тут є широке поле для варіацій

Прес-служба ГО «ЕкоПраво-Київ»

2 коментарі

    • Сама найбільша шкода лісовому господарству,це “влада” яка зовсім не підтримує галузь, залашила її на призволяще і обклала податками.Якщо так продовжиться, то це призведе до тотального скорочення працівників л/г і приватизації лісів в майбутньому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *