Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11


Міністр з питань житлово-комунального господарства України, Юрій Хіврич
Міністр з питань житлово-комунального господарства України, Юрій Хіврич. Фото сайту МінЖКГ

Міністр з питань житлово-комунального господарства України, Юрій Хіврич, в інтерв’ю Clean Tech розповів, що:

  1. Міністерство працює над скороченням споживання природного газу в житлово-комунальному секторів на 30% до 2014 року.
  2. Створення ОСББ дозволить мешканцям багатоповерхівок економніше використовувати електроенергію, тепло та воду. А вивезення ТПВ стане більш цивілізованим.
  3. Відомство реалізує пілотні проєкти в сфері альтернативних видів палива та енергії, але не робить на них ставки.
  4. В 2010 році на модернізацію водного господарства держбюджетом передбачено  $80 млн.
  5. Всі проєкти – претенденти не державні гроші повинні мати також інші джерела фінансування та окупатися в термін до 4 років.
  6. В рамках Національного проєкту «Чисте місто» МінЖКГ буде сприяти в реалізації  7-8 проєктам переробки ТПВ.
  7. Основний вектор діяльності міністерства в осяжній перспективі – скорочення втрат води, газу та електроенергії.

CleanTech: Які плани в Міністерства з питань житлово-комунального господарства України зі зниження споживання газу в галузі?

Юрій Хіврич:

Якщо та команда, яка була раніше, ставила амбітні завдання по переходу на альтернативні види палива, то ми сьогодні пішли дещо іншим шляхом. Наша основна задача – скорочення споживання газу на місцях, а паралельно ми працюємо над проєктами по альтернативному паливу.

На сьогоднішній  день розроблено в регіонах та затверджено Міністерством вже 6 обласних програм модернізації теплоенергетики, 6 програм на доопрацюванні, по 12 областях зараз ведеться проєктування. Цими програмами передбачається скорочення споживання газу на основі запровадження нових енергозберігаючих технологій.

Сьогодні важливою задачею є закриття (або проведення реконструкцій з подальшим збільшенням навантаження) котелень з низьким рівнем навантаження, де застосовуються старі технології. Адже, коли котельня завантажена на 75-80%, тоді можливо розраховувати на покриття виробничих витрат, а коли всього на 50% і нижче, то від такої роботи одні збитки та зайві енерговитрати. Зараз в областях ведуться розробки схем теплопостачання, майже 200 схем теплопостачання міст вже підготовлені й по ним видно розрахунок навантаження на кожну котельню.

Друга складова реалізації напряму із енергозбереження та скорочення споживання газу – заміна котлів в котельнях. Багато об’єктів на сьогодні обладнані котлами, в яких ККД складає всього від 70 до 85%. В результаті заміни обладнання на сучасні котли із більш високим ККД на рівні 92-94% можна суттєво знизити енерговитрати. Корисою з точки зору енергозбереження є заміна та використання більш ефективних горілок. Їх встановлення приносить від 2 до 4% скорочення споживання газу. Крім того, в нашій галузі реалізуються напрямки по енергозбереженню такого характеру як теплоутилізатори. На котлах, особливо великої потужності, дуже висока температура відхідних газів – до 200 градусів. Тут ефективно використовувати утилізатори тепла, які розроблені Інститутом технічної теплофізики НАН України. За рахунок запровадження теплоутилізаторів можна на 5-7% скоротити споживання газу та підняти ККД котла.

Fuel Alternative Матеріал опубліковано в рамках партнерства із компанією Fuel Alternative – консалтинговою кампанією, що працює на ринку альтернативних видів палива та енергії з 2006 року. Компанія видає міжнародний журнал “Альтернативное топливо”, що містить ексклюзивну інформацію ринку альтернативного палива та відновної енергетики, а також журнал CleanTech («Чистые технологии») про ринок чистих технологій. Повну версію інтерв’ю читайте в 4 номері журналу CleanTech. Інформація про підписку на журнал.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *