Notice: Undefined variable: page_title in /var/www/vhosts/ecoclubua.com/ecoclubua.com/public/wp-content/themes/ecoclubua/single.php on line 11

Як повідомляє видання “Новий час“, про це йдеться в Розпорядженні КМУ № 2047-р від 03.11.2010 року, розміщеному на сайті Верховної Ради України.

Відповідно до документу, скидання промвод дозволено в період з 1 листопада 2010 року по 1 березня 2011 року кільком підприємствам Кривбасу – ВАТ «Криворізький залізорудний комбінат», ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ВАТ «Суха Балка», ВАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», ВАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат».

Скидання надлишкових промвод проводиться із ставка-накопичувача у р. Інгулець з метою запобігання виникненню аварійної ситуації на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну. Міністерству промислової  політики,  Міністерству  охорони навколишнього природного середовища, Державному комітетові водного господарства   разом   з Дніпропетровською,    Херсонською    і Миколаївською  облдержадміністраціями  доручено затвердити у місячний термін план заходів щодо поетапного зменшення обсягу  скидання  надлишків зворотних вод у р.  Інгулець,  поліпшення якості води у зазначеній річці,   Карачунівському   водосховищі,   водозаборі   Інгулецької зрошувальної системи та забезпечити контроль  за його виконанням.

Річка Інгулець
Річка Інгулець

У 2009 році вказані підприємства скинули до Інгульця 12,815 млн. куб м відпрацьованих вод.

Востаннє рішення про дозвіл на скид забруднених вод до Інгульця приймалося у 2009 році (Розпорядження КМУ 1318-Р від 04.11.2009 г.). Тоді Президент України Віктор ЮЩЕНКО під час робочої поїздки у Херсонську область повідомив, що заветує вказане рішення КМУ. «Я сьогодні накладу вето на це рішення уряду і моє вето не буде скасовано до тих пір, поки області не буде запропонована спеціальна програма вирішення екологічних проблем даної річки і інші необхідні заходи передбачені в даній ситуації» – заявляв тоді Віктор ЮЩЕНКО.

Впродовж 2009 року керівництво Херсонської ОДА неодноразово заявляло про екологічні проблеми у зв’язку із скиданням насичених важкими металами промвод гірничо-збагачувальних підприємств Криворізького басейну у річку Інгулець. Тоді ж для залучення уваги до даної проблеми керівництвом ОДА був проведений спеціальний похід на байдарках під назвою «Захистимо Інгулець – збережемо здоров’я дітей».

Похід на байдарках «Захистимо Інгулець – збережемо здоров’я дітей»
Похід на байдарках «Захистимо Інгулець – збережемо здоров’я дітей». Фото tnua.info

Інгулець (Малий Інгул) — річка на півдні України, права притока Дніпра. Бере початок на Придніпровській височині біля селища Цибулеве на Кіровоградщині. Тече через Кіровоградську, Дніпропетровську, Миколаївську, Херсонську області. Нижче селища Тарасівка Інгулець утворює лиман завширшки до 1 км і впадає у Дніпро декількома рукавами.

Використовується для водопостачання Кривого Рогу, зрошення. Регулюється Карачунівським та Іскровським водосховищами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *